Výroba modelu Kia Ceed
StoryEditor

Kia je na Slovensku 10 rokov, má rozšíriť výrobu

24.04.2014, 09:19
V súčasnosti sa zdá, že ekonomický boom, ktorý predstavovala táto investícia pre Žilinský kraj, by sa mohol opakovať.

Je to len pár týždňov, čo automobilka Kia oslávila na Slovensku desiate výročie od svojho príchodu. V súčasnosti sa zdá, že ekonomický boom, ktorý predstavovala táto investícia pre Žilinský kraj, by sa mohol opakovať. Podľa informácií denníka Hospodárske noviny, by sa totiž v automobilke mala už od budúceho roka rozširovať výroba. "Dôvodom má byť výroba nového modelu auta, ako aj viac objednávok a teda zvýšenie výrobnej kapacity," povedal dobre informovaný zdroj pre denník.

Zamestnať by sa tak mohli desiatky nových ľudí - a to či už priamo v automobilke Kia, alebo u jej dodávateľov. Definitívne má rozhodnúť o investícii materská spoločnosť do konca apríla. Spoločnosť plánuje aj výrobu novej výrobnej haly, ktorá jej umožní vyrobiť o takmer 100 000 áut viac ako vlani.

Automobilka informácie o rozširovaní výroby oficiálne nepotvrdila, pričom podľa ministerstva hospodárstva nepožiadala ani o štátny stimul. "Pre Slovensko je to veľmi pozitívna správa. Ak sa Kii zvyšuje počet zákaziek, vyvolá to tlak na jej dodávateľov," komentoval analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Do závodu v Tepličke nad Váhom pritom mieri aj jeden z dodávateľov kórejskej automobilky - výrobca autosedadiel Hyundai Dymos. Žilina sa tak môže dočkať investície za desať miliónov eur. "Naším cieľom je umiestnenie výrobných prevádzok našich dodávateľov čo najbližšie k nášmu výrobnému závodu," reagoval hovorca Kia Motors Slovakia Jozef Bačé. Denník sa tematicky venuje automobilke Kia na prvej strane v článku s názvom "Kia chystá rozširovanie výroby".

Zdroj: TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 06:20