StoryEditor

MasterCard otvára prvú bezhotovostnú kaviareň v Európe

27.09.2012, 12:24
Ide o prvú kaviareň na kontinente, ktorá v priebehu bežnej otváracej lehoty neprijíma hotovosť.

Spoločnosť MasterCard v spolupráci so známym Divadlom Józsefa Katony (Katona József Színház) v Budapešti otvára prvú bezhotovostnú kaviareň v Európe. Divadelný súbor oslávi 30. výročie svojho vzniku otvorením novej divadelnej kaviarne, kde budú prebiehať výlučne elektronické platby.

K:antin MasterCard Cashless Café je v európskom meradle ojedinelý projekt, keďže ide o prvú kaviareň na kontinente, ktorá v priebehu bežnej otváracej lehoty neprijíma hotovosť. Hostia v nej namiesto toho môžu platiť pomocou širokej škály elektronických platobných nástrojov vrátane debetných a kreditných kariet, ale môžu tiež využiť MasterCard PayPass.

 „Inovácie majú pre našu spoločnosť zásadný význam. Vďaka našim produktom sa každodenný život stáva jednoduchším, rozumnejším a bezpečnejším, a to v mnohých oblastiach ako nakupovanie, cestovanie či každodenná správa financií. Divadlo Józsefa Katony vždy prichádzalo s niečím novým, a to ako v umeleckom poňatí, tak pri riadení divadla. Je nám cťou, že môžeme podporiť túto kaviareň v obnovenom tridsaťročnom divadle,“ povedal Andras Hemberger, generálny riaditeľ spoločnosti MasterCard pre Maďarsko, Slovensko a Slovinsko pri slávnostnom otvorení kaviarne K:antin MasterCard Cashless Café.

Nová budapeštianska bezhotovostná kaviareň akceptuje širokú škálu kariet a elektronických platobných nástrojov všetkých značiek. Každopádne spotrebitelia, ktorí používajú karty alebo iné platobné nástroje (hodinky a nálepky) značiek MasterCard či Maestro, získajú v divadle zvláštne zľavy. „Počas posledných 30 rokov sme si vybudovali povesť popredného európskeho divadla. Bezpochyby sme vyzreli, ale naďalej sa snažíme robiť veci inak a nanovo. Spolupráca so spoločnosťou MasterCard nám vnukla nápad, ktorý sa spätne zdá byť takým jasným. Čo tak urobiť podnik, kde sa bude platiť bez hotovosti? Je to odvážne. Je to nezvyklé. Ľudí to núti zamyslieť sa. A o to isté nám predsa ide aj každý večer na javisku,“ uviedol Gábor Máté, generálny riaditeľ Divadla Józsefa Katony.

Andras Hemberger k tomu dodáva: „Spoločnosť MasterCard je hrdá, že iniciovala tento jedinečný projekt, pretože zahájiť verejnú debatu o svete bez hotovosti je teraz možno dôležitejšie ako kedykoľvek predtým! Po prvé, keď sa bude menej používať hotovosť, daňovým poplatníkom to môže ušetriť značné prostriedky, čo je v období pretrvávajúcich ekonomických ťažkostí životne dôležité. Maďarská centrálna banka (MNB) v roku 2010 vypočítala, že keby sa zvýšil podiel elektronických platieb, každoročne by sa mohlo ušetriť viac ako 100 mld. forintov. A po druhé, nedávny výskum zadaný spoločnosťou MasterCard a zrealizovaný organizáciou Bankkartya.hu ukázal, že hotovosť môže byť pre spotrebiteľa v určitých prípadoch nepraktická, pretože v obchodoch niekedy nie sú schopní rozmeniť väčšie bankovky. Ukázalo sa, že v Budapešti sú nákupy s veľkými bankovkami, ako je napr. dvadsaťtisíc forintov (cca 80 €), pomerne ťažké. V rámci prieskumu stroskotala transakcia v 36 % prípadov na tom, že predavači nedokázali takú veľkú bankovku rozmeniť. Spotrebitelia sú teda nútení k ďalším pochôdzkam v snahe získať potrebné drobné. V kaviarni K:antin MasterCard Cashless Café sa to nikdy nestane, pretože tu sa bankovky ani mince neprijímajú.“

 

 


 

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 08:58