StoryEditor

Obmedziť ponuku v školských bufetoch? Potravinárska komora je proti

24.11.2014, 13:38
Potravinárska komora Slovenska nesúhlasí s novelou školského zákona, ktorá má obmedziť sortiment ponúkaný v školských bufetoch.

Potravinárska komora Slovenska nesúhlasí s novelou školského zákona, ktorá má obmedziť sortiment ponúkaný v školských bufetoch. Zároveň verí, že poslanci Národnej rady SR príjmu návrhy prezidenta Andreja Kisku, ktorý právnu normu vrátil plénu s pripomienkami.

Novelu z dielne poslankyne Smeru-SD Renáty Zmajkovičovej parlament schválil na minulej schôdzi. Prezident SR Andrej Kiska ju však nepodpísal, keďže k nej má výhrady. Plénu ju vrátil s pripomienkami. Poslancom navrhol vypustiť z novely zoznam zakázaných potravín, ako aj sankcie. O Kiskovom návrhu a novele ako takej definitívne rozhodne plénum na decembrovej schôdzi.

Podľa PSK je novela zákona nezrozumiteľná a nie je vhodným riešením pre zvrátenie nárastu nadváhy a obezity u detí. Potravinári pripomínajú, že aj prezident Kiska zákonu vyčítal nezrozumiteľnosť, terminologickú nepresnosť a nejednotnosť. Jeho rozhodnutie vrátiť zákon do parlamentu na opätovné prerokovanie ich teší.

Riaditeľka PSK Jarmila Halgašová nedávno upozorňovala na to, že zákon bude praxi nevykonateľný. "Zakáže aj také potraviny, ktoré celkom určite nie sú nezdravé," uviedla. Riešením pre znižovanie nadváhy a obezity detí je podľa nej vzdelávanie o zdravom životnom štýle. "V rámci vzdelávania detí a dospelých v oblasti zdravého životného štýlu by sa určite mal štát viac angažovať, pretože reštrikciou sa úspech určite nedosiahne," dodáva prezident PKS Daniel Poturnay.

PKS je pripravená pomôcť kompetentným hľadať vhodný spôsob, ako zvrátiť nepriaznivý vývoj nadváhy u detí a mládeže. Zároveň verí, že poslanci Národnej rady SR budú pri prerokovávaní novely školského zákona akceptovať pripomienky prezidenta Andreja Kisku.

Zdroj: TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 11:33