StoryEditor

Obyvateľ Bratislavy. Aký je to zákazník? (prieskum)

23.06.2016, 15:28
Až pätina obyvateľov hlavného mesta pravidelne nakupuje potraviny a drogériu v susednom Rakúsku.

Ako informovala prieskumná agentúra 2muse a poradensko-konzultačná spoločnosti Trexima Bratislava, obe spoločnosti realizovali analytický projekt, ktorý poskytuje pohľad na zákazníka a spotrebiteľa v Bratislave a jej blízkom okolí pod názvom Zákazník 360º v Bratislave 2016. Ako z neho vyplýva, v hlavnom meste Slovenska je raz toľko optimistov, ktorí veria, že sa ich finančná situácia v priebehu nasledujúce roka zlepší, ako tých negatívne naladených. Zaujímavosťou je aj fakt, že len 1 z 10 ľudí je maximálne spokojný so svojím súčasným zamestnaním.

 

„Cieľom projektu je pozrieť sa na Bratislavu a jej obyvateľov z pohľadu ich kúpnej sily, spotreby, ale aj zákazníckej skúsenosti, preferencií a plánov vo vybraných oblastiach – ako sú napríklad maloobchod, finančné služby, telekomunikácie, poskytovatelia energií, zdravotné poisťovne a iné. Unikátny je pohľad na zákazníka ako zamestnanca, ktorý má svoj finančný potenciál. V projekte sa dôraz kládol i na mladých ľudí a dôchodcov a celou analýzou ide naprieč aj životný štýl ľudí,“ vyjadrili sa tvorcovia projektu.

 

Ako sú na tom Bratislavčania s financiami?

Prieskum sa pozrel aj na finančné prostriedky obyvateľov Bratislavy a jej blízkeho okolia. Až 7 z 10 respondentov uviedlo, že si mesačne dokáže odložiť aspoň nejakú časť peňazí. Vyše polovica z nich (55 percent)  hovorí, že je to viac ako 100 EUR mesačne. Pozitívne je, že ľudia si myslia, že sa ich finančná situácia v domácnostiach v nasledujúcom roku zlepší, optimistov je raz toľko ako tých v tomto smere negatívne naladených.

 

Sú ľudia spokojní vo svojej práci?

V Bratislave a jej blízkom okolí sa iba tretina ľudí dostane ráno do svojej práce za menej ako 15 minút. Nie je však potešujúca informácia, že iba 1 z 10 ľudí je úplne spokojný vo svojom súčasnom zamestnaní. Podľa zistení, v prvom štvrťroku 2016 vymenilo svojho zamestnávateľa 12 zamestnancov zo 100.

 

Ako a kde nakupujú Bratislavčania?

Keďže kúpna sila v Bratislave patrí medzi najvyššie v regióne, svedčia o tom aj nákupné zvyklosti jej obyvateľov. Až pätina obyvateľov hlavného mesta pravidelne nakupuje potraviny a drogériu v susednom Rakúsku, čím náš maloobchod na území hlavného mesta prichádza o nie zanedbateľnú časť tržieb a ziskov.

 

Zdroj: red

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 07:23