StoryEditor

Otvorili Tricklandiu. Vychádza z umenia optických ilúzií

17.05.2016, 12:29
Nový zábavný park v Starom Smokovci na ploche 500 m2 ponúka netradičné putovanie Slovenskom. Jeho súčasťou je aj kráľovstvo zrkadiel. (foto)

Zábavný park, ktorý bude verejnosti sprístupnený od piatka, je zostavený z námetov slovenských ľudových povestí, rozprávok a reálií obcí a zámkov Slovenska (napr. Vlkolínec, Dunajec, Bojnický zámok). Ide o jedinečné putovanie Slovenskom, kde každá expozícia obsahuje slovenské námety.

Idea Tricklandu pochádza od dvoch slovenských nadšencov Mariána Bizuba a Mariána Aštáryho, ktorí spolupracovali s umelcami z celého Slovenska. Marián Bizub o realizácii finálnych prác hovorí: „Aj týmto projektom chceme prezentovať nevšedným spôsobom kultúrne a umelecké bohatstvo Slovenska ako rozprávky v Európe. Veríme, že  Tricklandia zaujme nielen deti na Slovensku ale aj v okolitých krajinách, keďže je v tomto prostredí unikátna. Pre deti sme pripravili aj postavičky maskotov Trikoňov, ktoré ich budú sprevádzať počas celej expozície rozprávky.“ Každá expozícia je podporená rozprávkou a príbehom, ktoré nahrali slovenskí herci Richard Stanke a Peter Krajčovič.

Tricklandia na ploche 500 m2 a v 24 miestnostiach obsahuje 15 trikartových obrazov, 6 metrovú vysokú knihu a exponáty, kde bolo použitých 6 m3 dreva a 9 600 šróbov/vrutov. Na jej na obrazy spotrebovali skoro 2000 sprejov. V zrkadlovom kráľovstve sa nachádzajú zrkadlá o ploche väčšej ako 200 m2. Na celom projekte sa pracovalo presne rok a odpracovalo sa spolu 9 600 hodín prác.

Na jednotlivých expozíciách pracovali okrem stavbárov, maliarov aj traja vyznávači pouličného umenia „graffiti“. Všetky finančné náklady si autori projektu hradili z vlastných zdrojov. Podobné umelecké stvárnenie Trick art umenia je dostupné v Paríži, Amsterdame či Bali.

TRICKLANDIA – Tvorcovia 2016

Marian Bizub: Tvorca myšlienky nevšedného zábavného parku

Marián Aštáry: Dizajnér a tvorca ucelenej idey s tematikou Slovensko

Miroslav Aštáry st.: Hlavný konštruktér

Michal Aštáry: Stavba, tvorca 6m knihy

Pavol Barabáš: Známy slovenský kameraman a režisér dobrodružných filmov

Peter Kusnyer, SNV: Hodinár, tvorca 24h hodín

Marek Stolarčík KEXO KK VR-tour: Vytvoril prvé 360° video na Slovensku, paraglidista

Ladislav Molitoris, Smižany: Umelecký stolár, tvorca filmových kulís

Peter Gurník, Vidrník: Umelecký kováč

Miňo Bielik: Tvorca Trikoňov a hovoreného slova

 

Umelecký sprejeri – grafiťáci:

Luboš Bukovinský - usporiadateľ sprejerskeho eventu grafity Spiš

Miriama Bukovinská – kunsthistorička

Jozef Grint – Košice

 

Maliari:

Ľubomír Korenko PUCIK – maliar Poprad

Ivan Jakušovský – maliar Bojnice

 

Zdroj: rm

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 06:25