Brusel priznal Slovensku ako prvej z krajín Európskej únie (EÚ) právo označovať svoje poľnohospodárske a potravinárske výrobky prívlastkom "slovenské z titulu pôvodnej suroviny". Ako ďalej informuje denník Pravda, výrobcovia na základe toho môžu pri splnení podmienok upraviť etikety a aj spotrebiteľ sa takto ľahšie dostane k výrobku, ktorý musí mať aspoň 75-percentný podiel domácej suroviny. Štátna veterinárna a potravinová správa chce označenie "slovenský" dávať až po dôslednej kontrole a od novinky si sľubuje aj to, že sa skončí prebaľovanie cudzích výrobkov do slovenských obalov.
- Prečítajte si tiež: Slovenská potravina? Konečne máme jasno, čo to je
Podpora Bruselu slovenským výrobkom prichádza v čase, keď sa v Európe mimoriadne zvyšuje ponuka potravín všetkého druhu v dôsledku ruského embarga na ovocie, zeleninu, mliečne a mäsové výrobky z Európskej únie. Jeseň ukáže, aký je skutočný potravinový patriotizmus slovenských spotrebiteľov. Pre väčšinu ľudí je totiž pri výbere potravín stále rozhodujúcim kritériom cena. Téme sa denník Pravda.
Zdroj: TASR