Ryanair
StoryEditor

Ryanair zavádza na svojich letoch biznis triedu

02.09.2014, 10:21
Rynair, ktorý je známy najmä lacnými letenkami, zavádza biznis triedu. Ponúkne vyšší štandard cestovania za príplatok.

Írska nízkonákladová spoločnosť Rynair, ktorá je v Európe známa najmä lacnými letenkami, najnovšie zavádza tzv. biznis triedu, teda vyšší štandard cestovania za príplatok. Cieľom tohto kroku je prilákať na palubu lietadiel aj pasažierov, ktorí nemieria za oddychom, ale na služobnú cestu, ako aj vládnych úradníkov v čase, keď musia štáty škrtiť svoje výdavky. Ryaniar dúfa, že mu táto ponuka pomôže zvýšiť počet cestujúcich, a tým aj zisk, konštatuje agentúra AP.

Letenky do biznis triedy predstavujú obrat v doterajšej stratégii najväčších európskych nízkonákladových aerolínií, ktoré síce ponúkajú lacné letenky, ale všetky ostatné služby sú za poplatky. Napríklad, ak má pasažier aj inú ako malú príručnú batožinu, musí za jej prepravu zaplatiť od 25 do 75 eur a platí aj za zmenu rezervácie. To sa ale cestujúcich v tzv. business class nebude týkať. Vo vyššej cene letenky bude zahrnutá aj preprava kufra či najlepšie sedadlá v lietadle.

Ryanair verí, že mu nová služba pomôže prilákať aj solventnejších pasažierov vďaka rozsiahlej sieti leteckých liniek. Aerolínie dúfajú, že na trase medzi Britániou a Írskom, čo sú ich dva najväčšie trhy, budú časom až tri štvrtiny pasažierov mieriť na služobnú cestu.

Tieto plány odrážajú nielen snahu Ryanairu udržať si pozíciu na európskom trhu s leteckou prepravou, ale aj stúpajúci záujem firiem o zníženie nákladov, vrátane výdavkov na služobné cesty. Už teraz tvoria úradníci a zamestnanci firiem viac ako štvrtinu pasažierov Ryanairu.

Nová služba bude tiež "nízkorozpočtovou verziou" tradičnej business class. Ryanair síce neoddelí "bežných cestujúcich" od držiteľov drahších leteniek, ale tým ponúkne najlepšie sedadlá, už spomínanú batožinu bez poplatkov, prednostné vybavenie na letiskách a najmä možnosť zmeny rezervácie bez poplatkov, a to aj v deň odletu, čo je pri služobných cestách veľmi dôležité. Írske aerolínie chcú ponúkať lístky do business class už za 69 eur. To je výrazne nižšia cena ako v prípade konkurencie napríklad British Airways a ďalších európskych leteckých spoločností, kde letenky do business class stoja viac ako 150 eur.

Ryanair po nevýrazných výsledkoch za minulý rok hľadá nové spôsoby, ako prilákať viac pasažierov a dosiahnuť vyšší zisk. Okrem business class rozširuje služby aj pre bežných klientov, ktorým po novom nebude účtovať pri kúpe leteniek online poplatky za platbu debetnou kartou. Automaticky im tiež pridelí sedadlá, čo predstavuje koniec dlhých radov pri odbavení na letiskách a zjednoduší cestovanie rodinám. Povolí im vziať si na palubu dve batožiny.

Aerolínie si dali za cieľ prepraviť tento rok 86 miliónov cestujúcich, o 4,5 milióna viac ako vlani. Ryanair nemá svoje salóniky na letiskách, neponúka na palubách žiadne špeciálne menu a nemá ani sklopné sedadlá. Snahou spoločnosti je prepraviť čo najviac ľudí za čo najnižšie náklady a maximalizovať svoj zisk.

Zdroj: TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 17:43