StoryEditor

V USA je populárna kávová diéta. Stal sa z nej výhodný biznis

13.02.2016, 08:00

Môže nám káva pomôcť zhodiť prebytočné kilogramy a zlepšiť intelektuálnu výkonnosť?

Môže nám káva pomôcť zhodiť prebytočné kilogramy a zlepšiť intelektuálnu výkonnosť? Vraj áno, podľa diéty, ktorá je v Spojených štátoch čoraz populárnejšia. Lekári na to ale pozerajú trochu skepticky.

 

 


 

Zázrak zo šálky. Nepomôže ani neuškodí

Diéta nazývaná Bulletproof diet stimuluje mozog a dodáva energiu, vďaka nej sa stávate lepším pracovníkom, lepším rodičom, lepším milencom a vôbec lepšou osobou, sľubuje jej vynálezca Dave Asprey. Jeho magický nápoj Bulletproof Coffee sa skladá z kávy bez mykotoxínov (škodlivých látok produkovaných najmä plesňami, teda mikroskopickými vláknitými hubami) doplnenou lyžičkou masla a niekoľkými kvapkami čistého oleja bez triglyceridov.

 

„To vypijete ráno a vzápätí necítite na dlhú dobu hlad. Mozog dostal energiu, ktorá nepochádza z cukru. Nemáte potrebu jesť a cítite sa voľne," vysvetľuje Asprey. "Navyše strácate kilogramy, pretože váš metabolizmus funguje, ale medzi hlavnými jedlami nemáte chuť maškrtiť," citovala ho agentúra AFP. Tohto Američana diéta napadla v roku 2004 pri ceste do Tibetu. Kvôli veľkej nadmorskej výške sa cítil vyčerpaný, ale len do tej doby, než ochutnal čaj s maslom vyrobeným z mlieka jaka. Účinok tohto nápoja na neho urobil veľký dojem a chcel ho prispôsobiť západným zvyklostiam.

 

Experti sú skeptickí, diétu dali na black list

V Spojených štátoch, kde je tretina obyvateľov obéznych, sa diéta Bulletproof stala veľmi populárnou. Prijali ju aj športovci, celebrity či stúpenci takzvaného biohackingu, čo je hnutie, ktoré kombinuje biológiu, technológie a stravu s cieľom zlepšiť fyzické a duševné schopnosti. Experti na výživu sú ale skôr skeptickí. "Táto diéta môže fungovať ako ktorýkoľvek iný režim, ktorý vylúči zo stravy veľa druhov potravín," poznamenala nutričná ​​poradkyňa losangeleskej nemocnice UCLA Amy Schnabelová.

 

Diéta Bulletproof odstraňuje z denných jedál raňajky, ktoré odborníci na výživu často považujú za najvýznamnejšie jedlo dňa. "Ak si však myslíte, že sa vďaka šálke tohto nápoja budete cítiť dobre a bude vám to dobre myslieť, je to pravdepodobne vďaka placebo efektu," hovorí Schnabelová. Britská dietetická asociácia tento rok zapísala diétu Bulletproof na zoznam desiatich diét, ktorým sa treba vyhnúť.

 

Biznis sa rozbieha, zázrak na počkanie funguje

Káva s maslom a olejom sa napriek tomu stala malým dietetickým impériom. Prvá predajňa bola otvorená v Kalifornii v meste Santa Monica. Na internete sa dá kúpiť celá škála produktov spojených s touto diétou, najmä kapsule s hotovým nápojom. Spoločnosť, ktorú Dave Asprey založil, investovala deväť miliónov dolárov do rozvoja siete predajní.

 

 

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

 

Zdroj: red, ČTK

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 09:40