StoryEditor

Zakážu nedeľný predaj?

11.09.2014, 13:58
Reťazce: Nedeľa je tretí najrušnejší nákupný deň v týždni.

Návrh novely Zákonníka práce z pera poslancov NR SR za KDH Júliusa Brocku a Alojza Přidala síce ešte nebol prerokovaný parlamentom, vzbudil však záujem verejnosti i médií. Poslanci navrhujú „rozšíriť počet dní, počas ktorých nebude možné nariadiť prácu, ktorou je maloobchodný predaj, o všetky nedele a štátom uznané sviatky.“ Poslanci tvrdia, že mnoho najmä žien pracujúcich v maloobchode musí dnes často za minimálnu mzdu pracovať aj počas nedieľ, a tak nemôžu byť s rodinou. Brocka zdôraznil, že v západných krajinách sú supermarkety v nedeľu a vo sviatky štátom uznané zatvorené. „Chceme sa vrátiť k tejto kultúrnej tradícii, pretože nedeľa bez práce patrí ku kultúrnemu spôsobu života," doplnil Brocka.

O názor na zákaz nedeľného predaja sme sa opýtali zástupcov obchodného reťazca Tesco a Billa

Tomáš Ferenčák, Koordinátor komunikácie, TESCO STORES SR

Nedeľa je 3. najrušnejším nákupným dňom v týždni. V prípade zatvorenia obchodov v nedeľu a sviatky by museli obchody pomerne k podielu uzavretých dní znížiť počet zamestnancov. Podľa odhadov by išlo približne o 25.000 pracovníkov len v obchodných prevádzkach na trhu celkom a o ďalšie tisíce v nadväzujúcich službách (distribúcia, strážne služby, upratovanie a pod.). V prípade zatvorenia by ekonomika Slovenska prišla o príjmy z tzv.  impulzívnych nákupov, čo sú neplánované nákupy tovarov, ktoré spotrebiteľ nutne nepotrebuje. Tieto by sa nepresunuli na iné dni, a obchod by o ne prišiel. Impulzívne nákupy pritom  tvoria približne až každé piate euro z tržieb. Zároveň by časť existujúcich sviatočných nákupov slovenskí zákazníci realizovali v zahraničí, čo by ďalej poškodzovalo slovenskú ekonomiku cez straty na DPH a daňových príjmoch a znížil by sa aj objem predaja slovenských farmárov a potravinárov.

Navyše by takýto krok nebol ani v prospech zamestnancov pracujúcich v obchodoch. Našim zamestnancom totiž poskytujeme počas víkendov a sviatkov atraktívne príplatky nad rámec zákona. A práve v týchto dňoch  dokážeme poskytnúť aj možnosť privyrobiť si pre študentov, prípadne iné kategórie zamestnancov, ktorí nemôžu pracovať cez týždeň z objektívnych dôvodov – napríklad starostlivosť o člena rodiny, škola. Títo práve vyhľadávajú víkendové zmeny vzhľadom na iné povinnosti počas týždňa. 

Zatvorenie obchodov v nedele a cez sviatky by teda poškodilo slovenskú ekonomiku, znížilo zamestnanosť a zhoršilo životnú úroveň zákazníkov. Nie je potrebné robiť zásahy do systému, ktorý zákazníci aj obchodníci považujú za vyhovujúci.

 

Oliver Vališ, vedúci oddelenia marketingu BILLA Slovensko

Aký je váš názor na návrh rozšírenia počtu dní, počas ktorých nebude možné nariadiť prácu, ktorou je maloobchodný predaj o všetky nedele a štátom uznané sviatky?

Veríme, že obmedzovanie obchodu zo strany štátu prináša viac rizík ako dobra pre zákazníkov a zamestnancov.

Do akej miery ovplyvní predajné výsledky Vašej spoločnosti pripadne schválenie takéhoto návrhu?

Zníži sa komfort nakupovania našich zákazníkov a klesne počet našich zamestnancov, najmä tých so skráteným pracovným úväzkom. Budúci vplyv na hospodárske výsledky jednotlivých obchodníkov dnes ťažko odhadnúť. Takýto zákaz sa najvýraznejšie prejaví v prihraničných oblastiach s Maďarskom a Českou republikou, ktoré takúto reguláciu nemajú.

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 05:04