Foto: Flickr/Brian SmithFlickr/Brian Smith
StoryEditor

Blogy aj weby po novom: 7 zmien, ktoré čakajú slovenský internet

06.03.2015, 11:44
Veľké slovenské weby sa budú riadiť novými pravidlami, ich cieľom je najmä zabrániť vykrádaniu obsahu. Čo prináša Kódex preberania obsahu?

Slovenský internet bude od apríla fungovať po novom. Weby združené v IAB Slovakia prijali Kódex preberania obsahu. Bude platiť pre členov IAB Slovakia - teda pre všetky dôležité slovenské weby. A napríklad aj pre ich blogerov.

Čo sa od apríla na slovenskom internete zmení? Toto sú najdôležitejšie body z kódexu:

 

Povinnosť uvádzať zdroj. Vždy. "Pri každom využití cudzieho obsahu musí byť uvedený zdroj obsahu, z ktorého bol obsah získaný." Teda weby už nebudú môcť predstierať, že ide o ich pôvodnú tému, ak ju len našli inde a spracovali.

Nielen vypísať zdroj, iné weby sa budú linkovať. Zdroje nebude možné už len slovne uviesť, ale bude potrebné uvádzať ich"zároveň s hypertextovým odkazom na presné miesto". Odkaz nemôže smerovať len na hompeage webu, odkiaľ informácia pochádza, ale priamo na daný článok.

Agentúry nemožno citovať, treba si zaplatiť ich servis. "Citovanie zo spravodajského servisu tlačových agentúr nie je možné, ak citujúci subjekt nie je v zmluvnom vzťahu s agentúrou, ktorej obsah cituje." Týka sa to napríklad TASR, SITA, ČTK a iných agentúr - ak si médiá neplatia ich servis, nemôžu od nich nič prebrať ani keby ich správne odzdrojovali.

Videá, fotografie a obrázky nemožno len tak "hodiť" na web. "Využívanie záznamov, fotografií, obrázkov a infografiky nie je možné bez súhlasu pôvodcu obsahu." Jedinými výnimkami sú tie uvedené v Autorskom zákone. Videá, na ktoré web nevlastní práva, môže preberať "len formou zverejnenia hypertextového odkazu alebo embedovacieho kódu".

Citovanie? Musí byť jasné, odkiaľ pochádza. "Pri citácii je vždy potrebné uviesť presný zdroj odkiaľ bol taký obsah čerpaný. Citácia nie je prípustná, ak presahuje rámec odôvodnený účelom citácie," uvádza kódex.

Aj blogeri musia dodržiavať pravidlá. "Na činnosť bloggerov sa pri preberaní obsahu vzťahujú všetky zákonné pravidlá ako aj pravidlá upravené v tomto kódexe," uvádza IAB Slovakia v Kódexe preberania obsahu. Čiže ani blogeri nemôžu svojvoľne preberať fotky či vykrádať iné weby.

Špeciálne pravidlá pre agregátory. Takzvané agregátory, ktoré svoj model fungovania stavajú na preberanom obsahu, sa tiež musia riadiť týmto kódexom. A platí pre ne pravidlo "zobrazovať a uvádzať cudzí obsah tak, aby jednoznačne navádzal užívateľov navštíviť zdrojovú stránku". Agregátor nesmie zobrazovať zdrojovú stránku v rámoch.

 

Kto musí dodržiavať Kódex preberania obsahu? Všetky médiá zapojené do IAB Slovakia. V ňom sú prakticky všetky najdôležitejšie slovenské web - Azet.sk, Zoznam.sk, HNonline.sk, Topky, Sme.sk, Čas.sk, Aktuality, Pravda, Centrum, funradio.sk... Nedávno však spoluprácu s IAB Slovakia ukončil napríklad Refresher, takže naňho kódex nebude mať dosah.

Kto rozhodne, či bol kódex porušený? Etická komisia zložená zo zástupcov online médií, zoznam jej členov nájdete tu.

Aké sankcie hrozia? Etická komisia bude brať do úvahy a závažnosť porušenia kódexu. Najvyšším trestom môže byť "prerušené poskytovanie služby merania návštevnosti vo výskume AIMmonitor", čím web príde o dáta návštevnosti, na základe ktorých sa predáva reklama.

 

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 04:42