StoryEditor

Chystá sa bič na weby, ktoré kradnú správy iným

25.08.2014, 15:01
Slovenské weby, ktoré kradnú z iných stránok, môžu mať problém. Pripravujú sa totiž pravidlá pre preberanie obsahu.

Všimli ste si, že niečo vyšlo na BuzzFeed, Reddit či iných stránkach a potom sa to isté objavilo na slovenskom portáli - iba preložené, s viac-menej rovnakým textom a dokonca obrázkami? S tým môže byť čoskoro koniec.

Slovenské weby, ktoré žijú z toho, že kradnú správy z iných stránok, môžu mať problém. Podľa zistení Stratégií sa pripravujú špeciálne pravidlá, ktoré by mali jasne pomenovať vykrádanie obsahu.

V združení slovenského internetu IAB Slovakia sa tvorí etický kódex preberania obsahu. Stratégiám to potvrdilo samotné IAB bez ďalších podrobností, keďže tie sú predčasné. Ale preberaním obsahu sa podľa ich slov "intenzívne zaoberajú".

Ak sa na Slovensku vytvoria špeciálne pravidlá pre preberanie obsahu a zastreší ich IAB Slovakia, môže to mať priame finančné následky na weby, ktoré sa budú správať neeticky a budú kradnúť obsah. Pre členov IAB by totiž boli záväzné. Znamená to, že takýto web bude mať dve možnosti: dodržiavať ich, alebo vystúpiť z jediného slovenského merania internetu, ktorý akceptuje celý trh - AIMmonitora. Tým pádom príde o oficiálne dáta pre zadávateľov reklamy, keďže nebude poznať svoju návštevnosť podľa reálnych užívateľov (RU), čo je základná jednotka slovenského internetového trhu.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 12:51