StoryEditor

Ďalší úspech RTVS. Zo svetovej súťaže žurnalistiky si priniesla bronz

19.06.2016, 13:46
Finálové zadanie dostali novinárske tímy až priamo na mieste. Na realizáciu mali 48 hodín.

Po úspechu na udeľovaní cien grafického dizajnu v New Yorku získala verejnoprávna televízia ďalšie ocenenie. Vo Viedni v sobotu 18. júna vyvrcholil svetový pohár v dátovej žurnalistike. Z viac ako 100 redakcií z celého sveta postúpilo do finále 12 najlepších. Medzi nimi aj spravodajský tím RTVS, ktorý získal bronzovú medailu.

 

Počítačová hra za 48 hodín

Finálové zadanie dostali novinárske tímy až priamo na mieste. Ich úlohou bolo vytvoriť počítačovú hru, pomocou ktorej je možné šíriť overené informácie. Na jej vytvorenie mali 48 hodín. Zástupcovia RTVS – Michal Katuška, Peter Valovič a Peter Matal napokon vytvorili hru na spôsob únikových miestností. Hráč sa v nej môže vžiť do situácie obyvateľa sýrskeho mesta Homs, ktorý si počas bombardovania musí v priebehu niekoľkých sekúnd zobrať zo svojej izby jednu vec, s ktorou možno navždy opustí domov. Ak si hráč vyberie to isté čo utečenec, môže si prečítať celý jeho príbeh. „Našli sme reálne tweety reálnych ľudí, ktorí sú zverejnení na internete a sú na sociálnych sieťach a ukazujú, čo všetko si zobrali, či už preto, aby im to pripomínalo domov, alebo pre to, že to bolo pre nich užitočné,“ povedal redaktor moderátor RTVS Michal Katuška.

Spravodajský tím RTVS vytvoril počítačovú hru na spôsob únikových miestností. Hráč si musí v priebehu niekoľkých sekúnd vybrať zo svojej izby jednu vec, s ktorou možno navždy opustí domov. Foto: RTVS.

Ak si hráč vyberie to isté čo utečenec zo sýrskeho mesta Homs, ktorý musel počas bombardovania opustiť svoj domov v priebehu pár sekúnd, môže si prečítať celý jeho príbeh. Foto: RTVS.

 

Tím RTVS získal na svetovom finále bronzovú medailu. „Je veľa nedorozumenia ohľadom toho, prečo utečenci prichádzajú do Európy. Tento projekt má potenciál podporiť v ľuďoch empatiu, pretože väčšina z nás nevie pochopiť, aké to je žiť mimo svojho domova,“ povedala organizátorka Gen Summit 2016 Sarah Toporoff. Keďže v rámci súťaže išlo o prototyp hier, organizátori veria, že sa čo najviac z nich podarí vyvinúť aj pre širšiu verejnosť.

 

Svetový pohár pre spálene dažďové pralesy

Prvé miesto si odniesli reportéri z indonézskeho magazínu Tempo. Ich hra nadväzuje na minuloročný požiar v Indonézii, ktorý patrí medzi najväčšie ekologické katastrofy 21. storočia. Spálené dažďové pralesy nahrádza palma olejná, z ktorej vyrábajú palmový olej. Ten sa používa v potravinárskom a kozmetickom priemysle. „Keďže voči zodpovedným vláda nevyvodila dôsledky, vytvorili sme túto hru, aby sme na tento problém upozornili. Veríme, že vďaka nej si ľudia uvedomia dôsledky týchto požiarov a budú požadovať aj zmeny zákonov,“ povedal reportér magazínu Tempo Wahyu Dhyatmika.

 

    Mohlo by vás zaujímať aj: RTVS získala za svoj dizajn „Oscara,“ porazila aj CNN

 

Zdroj: RTVS, kh

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 11:57