Spoluzakladateľ a CEO Twitchu Emmett Shear
StoryEditor

Google urobí obchod za miliardu dolárov

28.07.2014, 16:14
Google kupuje firmu na streamovanie herných videí Twitch.

Google kupuje spoločnosť Twitch za miliardu dolárov. Informoval o tom Venture Beat, pričom Google samotný to zatiaľ oficiálne nepotvrdil.

Tému akvizície Googlu už v máji načal Variety. Očakáva sa, že obe strany by ju mohli potvrdiť najneskôr v septembri.

Suma 1 miliarda dolárov nie je oficiálne potvrdená, no znamená niekoľkonásobnú návratnosť v porovnaní s tým, čo do Twitch vložili investori doteraz. Ako uvádza web, tento obchod iba potvrdzuje vysokú hodnotu live streamovacích služieb na internete.

Twitch sa špecializuje na streamovanie herných videí. Umožňuje používateľom naživo prenášať, ako hrajú hry na internete či herných konzolách. Podľa Venture Beat s tým dosahuje úspechy: najsilnejšie prenosy majú miliónovú sledovanosť a Twitch má 1,35 % podiel na celosvetovom internetovom trafficu. Má 1,1 miliardy členov a vyše 50 miliónov aktívnych používateľov mesačne. Služba odštartovala v roku 2011.

Ako uviedol vo svojom spravodajstve Reuters, Twitch zaznamenal medziročne 40-percentný nárast mesačných aktívnych používateľov - pred rokom v júni ich mal "iba" 35 miliónov. A to, čomu sa venuje, označuje za jeden z najrýchlejšie rastúcich segmentov digitálneho videostreamovania.

Jeho biznismodel je postavený na 5-dolárovom mesačnom predplatnom za prístup k streamom, okrem toho si s hráčmi zverejňujúcimi videá delí tržby k pomere 50 na 50 (pričom tí najúspešnejší hráči majú podľa agentúry šesťciferné príjmy), tretím zdrojom príjmov sú dary od fanúšikov. Okrem toho v septembri do Twitchu investori vložili ďalších 20 miliónov dolárov.

The Guardian nazýva Twitch YouTubom pre živé hranie hier. Obe platformy podľa neho profitujú z toho istého trendu, ktorý napríklad klasická televízia nemohla zachytiť. Aj na YouTube je herný segment druhý najsilnejší po hudobnom.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 04:27