Netflix
StoryEditor

Netflix expanduje, pribudnú ďalšie európske krajiny

30.01.2014, 16:15
Videoslužba má v hľadáčiku ďalšie krajiny, do ktorých sa chce rozšíriť. Prečítajte si, ktoré.

Vedenie internetovej videoslužby Netflix už na prezentácii výsledkov za predošlý kvartál tvrdilo, že chce expandovať do ďalších krajín. Teraz je známe, ktorá to majú byť.

Podľa The Wall Street Journal sa Netflix chystá na nové európske trhy, konkrétne Nemecko a Francúzsko. Uvádza, že Netflix rokuje s americkými vlastníkmi práv na seriály a hollywoodske filmy o rozšírení ich licencie "medzi viacerými európskymi krajinami aj do Francúzska a Nemecka". V hre je teda viacero trhov. S francúzskou vládou má rokovať o možnom štarte do konca roka. Podľa informácií denníka sa mediálne spoločnosti v Európe snažia rýchlo poistiť si online predplatiteľov a vysielacie práva.

Podľa denníka sa trh videostreamovacích služieb v Európe stále iba rodí. Výskumná spoločnosť SNL Kagan očakáva, že tržby v tomto segmente dosiahnu v roku 2017 objem 1,1 miliardy dolárov, čiže o vyše dve tretiny viac ako v roku 2013. A Netflix musí expandovať, pretože súčasná cena jeho akcií odzrkadľuje aj optimizmus investorov, očakávajúcich rast aj na mimoamerických trhoch. Zároveň musí pokryť rastúce poplatky za práva na videoobsah.

Netflix je v 41 krajinách, najmä v Amerike. V roku 2012 vstúpil do Švédska. Je tiež v ďalších severských krajinách, Írsku, vo Veľkej Británii a najnovšie i v Holandsku.

Netflix sa vybral iným smerom ako konkurenčné portály a začal investovať do vysokorozpočtových vlastných hraných seriálov. Napríklad jeho politicko dramatický seriál House of Cards, ktorý uviedol vo februári 2013, mal rozpočet vyše 100 miliónov dolárov za obe série. K tomu pridáva akvizície; okrem iného minulý rok predĺžil zmluvu s Disney ABC. Netflixu táto stratégia funguje: po roku 2012, kedy finančne padal, vykazoval v posledných mesiacoch stabilizáciu a pozitívne hospodárske výsledky. Rastie aj počtom predplatiteľov, celosvetovo ich mal ku koncu minulého roka vyše 44 miliónov. Prečítajte si viac o Netflixe.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 22:44