Jaroslav Haščák
StoryEditor

Penta dala ponuku na odkúpenie Zoznam.sk, tvrdí RTVS (aktualizované)

20.11.2014, 12:05
K obchodu však pravdepodobne nedôjde, ministerstvo hospodárstva chce vyzvať Telekom, aby sa podobných transakcií zdržal.

Finančná skupina Penta má záujem o online hráča Zoznam.sk. Tvrdí to RTVS, podľa ktorej Slovak Telekom dostal od Penty ponuku na odkúpenie Zoznamu.

RTVS sa opiera o tvrdenie šéfa Fondu národného majetku Branislava Bačíka, ktorý to potvrdil. Slovak Telekom situáciu pre RTVS nekomentoval.

K obchodu však pravdepodobne nedôjde: "Minister hospodárstva v najbližších dňoch vyzve Telekom, aby sa podobných transakcií zdržal, pretože to môže ovplyvniť hodnotu štátneho podielu v Slovak Telekome," uvádza RTVS.

Zoznam.sk bol v októbri druhým najnavštevovanejším webom na Slovensku s 2,3 miliónmi RU podľa AIMmonitora. Do portfólia Zoznamu patrí aj bulvárny spravodajský web Topky.sk (1,6 milióna RU) a ďalšie online projekty.

 

Predaj spoločnosti Zoznam by mohol negatívne ovplyvniť výnos z predaja 49-percentného podielu štátu v Slovak Telekome, ktorá ju vlastní. Uviedol to nezaradený poslanec Národnej rady SR Juraj Miškov na dnešnom rokovaní parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti. Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) by mal podľa neho vyzvať väčšinového akcionára ST Deutsche Telekom, aby do ukončenia procesu privatizácie nerealizoval žiadne transakcie, ktoré by mohli mať vplyv na hodnotu firmy.

"Požiadal som pána ministra, aby verejne vyzval zahraničného akcionára, aby po dobu ukončenia privatizácie Slovak Telekomu neznižoval jeho hodnotu akýmikoľvek operáciami, či už nákupom alebo predajom nejakých aktív alebo spoločností, ktoré Slovak Telekom vlastní. Toto všetko totiž môže ovplyvniť výnos z privatizácie Telekomu, ktorý by mal pripadnúť štátu," upozornil Miškov po rokovaní výboru.

Ako dodal, podľa jeho informácií sa Zoznam od Telekomu chystá kúpiť investičná skupina Penta. "Podľa mojich informácií je spoločnosť Zoznam zisková s tendenciou ďalšieho rastu, je to veľmi zaujímavá spoločnosť, aj do budúcnosti je výhľad veľmi pozitívny," zhodnotil opozičný poslanec.

Pavlis však argumentoval, že Deutsche Telekom nepotrebuje podľa akcionárskej zmluvy na akúkoľvek činnosť či rozhodnutie súhlas štátu. "Nemecký akcionár sa nepýta. Buď predá s naším súhlasom, alebo bez nášho súhlasu, ale koná samostatne, autonómne a nepotrebuje náš súhlas. Tak je nastavená akcionárska zmluva a my s tým nič neurobíme," pripomenul.

Miškov si myslí, že verejná výzva ministra hospodárstva môže vytvoriť na Deutsche Telekom tlak. "Ja som presvedčený, že to bude mať zmysel, lebo žijeme v štandardnom prostredí, zahraničný akcionár je štandardný akcionár a myslím si, že v rámci zachovania dobrých vzťahov a mravov je táto požiadavka plne oprávnená," konštatoval.

Šéf rezortu napokon na poslancovu požiadavku pristúpil. "Ja tú výzvu veľmi rád urobím, naozaj ma to nič nestojí, len som zvedavý na ten efekt," reagoval. Proces predaja štátneho podielu v ST by sa mal podľa neho ukončiť v máji 2015.

Zdroj: red, hn

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 00:51