Václav Mika
StoryEditor

RTVS plánuje zdigitalizovať archívne diela

18.06.2015, 09:21
Na projekte v Slovenskom rozhlase i televízii pracuje spolu viac ako 40 pracovníkov.

Rozhlas a televízia Slovenska má v rámci Národného projektu Digitálna audiovízia naplánovanú digitalizáciu minimálne 49 700 audio a 8 000 video objektov. Cieľom projektu je uchovanie a zároveň sprístupnenie audiovizuálneho dedičstva širokej verejnosti a budúcim generáciám. TASR o tom informovala manažérka marketingu a komunikácie s verejnosťou RTVS.

Digitalizácia archívov RTVS je jedným z najdôležitejších strategických cieľov súčasného manažmentu RTVS. Na projekte v Slovenskom rozhlase i televízii pracuje spolu viac ako 40 pracovníkov. Taktiež sa v rámci neho rozšírilo existujúce pracovisko na digitalizáciu audio objektov o nové pracovisko na digitalizáciu archívnych video objektov.

"Primárnym cieľom nie je iba digitalizácia diel za účelom následného odvysielania v televízii, ale záchrana objemného kultúrneho dedičstva, ktoré sa nachádza na starých analógových nosičoch," uviedol generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Ako tvrdí, kvalita starých nosičov kontinuálne klesá a bez digitalizácie by mohli prísť o vzácne audiovizuálne nahrávky, ktoré sú súčasťou slovenskej histórie a kultúry.

Jednou z úloh projektu je zdigitalizované diela aj sprístupniť. RTVS preto sprístupňuje svoje fondy v bádateľni RTVS, kde si ich môže verejnosť vypočuť alebo pozrieť. Bádateľňa je prístupná verejnosti každý pracovný deň od 9:00 do 14:00. RTVS v súčasnosti pracuje aj na integrácii s projektom Centrálna aplikačná infraštruktúra a registratúra. Ten realizuje Národné osvetové centrum. "Cieľom je prepojiť register audio a video objektov RTVS s registrami ostatných kultúrnych objektov a zvažujú sa možnosti sprístupnenia objektov RTVS aj na pripravovanom centrálnom portáli kultúry Slovakiana," vysvetlila Šulková.

Projekt Digitálna audiovízia je financovaný z Operačného programu informatizácia spoločnosti, na základe Zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku medzi Ministerstvom kultúry SR a Slovenským filmovým ústavom. Realizácia aktivít projektu je plánovaná do novembra 2015.

Investície do digitalizačnej technológie, výpočtovej techniky, dátového skladu, sterilizačnej linky, vrátane nákladov na údržbu a servis, počas projektu predstavujú sumu 4,6 milióna eur. Projekt je v plnej miere hradený z prostriedkov Európskej únie.

Zdroj: TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 20:55