StoryEditor

Vydavatelia bojujú proti Googlu. Toto sú ich požiadavky

16.04.2015, 11:07
Vydavatelia tlače vrátane tých slovenských sa postavili na odpor. Chcú, aby Google splnil ich požiadavky.

Európski a aj slovenskí vydavatelia tlače sú na strane Európskej komisie, ktorá obvinila Google z poškodzovania hospodárskej súťaže. Vítajú jej kroky a prinášajú vlastné požiadavky na technologického giganta.

Spoločené vyhlásenie ku Googlu vydali najväčšie európske združenia tlače - ENPA (European Newspaper Publishers’ Association) a EMMA (European Magazine Media Association). V ENPA je aj slovenská Asociácia vydavateľov tlače, ktorej členmi sú všetky najväčšie slovenské vydavateľstvá vrátane Ringier Axel Springer, Spoločnosti 7 Plus, Bauer Media, MAFRA Slovakia, Perexu a ďalších.

Vydavatelia predstavili svoje vlastné požiadavky. Čo chcú dosiahnuť?

- zákaz uprednostňovania vlastných služieb a produktov Googlu

- žiadne používanie obsahu od vydavateľov - teda novín, časopisov aj online médií - nad rámec toho, čo je nevyhnutné pri vyhľadávaní. Iba ak by s tým vydavatelia súhlasili

- žiadne priame alebo nepriame "tresty" pre weby, ktoré obmedzia používanie svojho obsahu

- žiadne uprednostňovanie spravodajských agregátorov pred online médiami

"Vydavatelia tlače očakávajú, že Európska komisia zakročí," tvrdia a dúfajú, že to bude dôležitý prvý krok pri obnove skutočnej konkurencie v online vyhľadávaní. Dodávajú, že aj oni sami dlhodobo volajú po tom, aby Google ukončil protisúťažné praktiky. Tie vraj "škodia udržateľnosti nezávislého tlačového sektora a budúcim inováciám".

Európska komisia (EK) v stredu obvinila spoločnosť Google z poškodzovania hospodárskej súťaže v oblasti vyhľadávania na internete. Americkej firme vyčíta, že pri výsledkoch vyhľadávania uprednostňuje svoj porovnávač Google Shopping pred ponukami konkurencie. Protimonopolné vyšetrovania sa vzťahuje aj na možné zneužívanie dominantnej pozície operačného systému Google Android v inteligentných mobilných telefónoch. Google akékoľvek porušovanie protimonopolnej legislatívy EÚ popieraViac informácií.

 

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

Zdroj: ik, hn

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 02:05