StoryEditor

"Zaútočme na Česko", nechali sa nachytať Topky.sk

23.04.2013, 14:13
Jeden z najčítaješích slovenských webov vydával vymyslenú recesistickú informáciu za serióznu. Správu neskôr stiahol.

Bulvárny portál Topky.sk sa nechal nachytať. Správu amerických recesistov o tom, že vrcholová politička Sarah Palinová vyzýva na útok na Česko, zobral ako serióznu informáciu.

"To, že bežní Američania nevedia geograficky odlíšiť tieto krajiny, sa možno dá ešte ospravedlniť, ale to, čo predviedla bývalá guvernérka Aljašky a kandidátka na viceprezidentku Sarah Palinová (49) hraničí s neskonalou hlúposťou. V rozhovore pre Fox News vyzvala na inváziu do Českej republiky a ukázala aj iné perly ducha," uviedli Topky v správe nazvanej Hlúposť v priamom prenose: Exguvernérka USA Sarah Palinová chce inváziu do Česka!. Topky tvrdili, že Palinová si je už teraz istá, že Spojené štáty by mali udrieť na vinníkov útoku na bostonskom maratóne "tvrdou rukou". Dokonca priniesli aj Palinovej citáty na túto tému. Podľa Topiek údajne povedala: "Stavím sa, že budem hovoriť v mene mnohých Američanov, keď poviem, že tam chcem ísť hneď teraz a dať týmto ľuďom lekciu. A nezastavíme sa iba pri Českej republike, ale pôjdeme po všetkých arabských krajinách. Arabi sa potrebujú naučiť, že nemôžu chodiť sem a vyhadzovať veci do vzduchu. Poďme odpáliť pár bômb v Islamabade, vypáliť Prahu, zbombardovať Teherán. Musíme im ukázať, že to myslíme vážne."

Odkiaľ tieto "zaručené" informácie a Palinovej citáty Topky.sk majú, uviedli až v závere. Ako zdroj označili portál dailycurrant.com. Tento web je však recesistický. Okrem Palinovej invazívnych plánov informoval napríklad o rezignácii Baracka Obamu alebo o tom, že bývalý pápež Benedikt XVI. sa priznal k homosexualite.

Nepravdivá správa z webu Topiek zmizla približne do hodiny. Bola úplne odstránená, nie opravená. Medzitým získala vyše 170 likes od fanúšikov a rozprúdila diskusiu s približne 80 názormi. Čitatelia prezentovali svoje názory typu "dementní Amíci" alebo "Američania sú najdrbnutejší národ". Jeden z diskutujúcich označil Palinovú za kravu a vyhlásil, že by ju mali "zavrieť za tie hlúposti, čo rozpráva národu".

Topky.sk zo skupiny Zoznam patria k najnavštevovanejším stránkam slovenského internetu. V marci im patrila šiesta priečka, otvorilo si ich takmer 1,6 milióna návštevníkov (RU). Pre porovnanie, nebulvárny spravodajský web Sme.sk mal necelých 2,1 milióna RU.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 19:16