StoryEditor

Bruselský záťah na Twitteri sa premenil na mačaciu ofenzívu

23.11.2015, 16:33

Belgičania počas protiteroristického zásahu v Bruseli zaplavili Twitter. Hlavnou hviezdou boli mačky.

Belgičania počas protiteroristického zásahu v Bruseli zaplavili sociálnu sieť Twitter fotografiami a krátkymi videami mačiek. Nečakane a s humorom tak od nedeľného večera reagovali na výzvu polície nezverejňovať podrobnosti o operácii, počas ktorej bolo zatknutých najmenej 16 ľudí.

Nedeľný protiteroristický záťah si vynútil uzavretie historického centra Bruselu, ktorý bol už predtým ochromený bezpečnostnými opatreniami v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži pred viac ako týždňom.

Aj v tak vážnej situácii ale Belgičania ukázali nadhľad a hashtag #BrusselsLockdown, ktorý pôvodne sústreďoval tok textových aj obrazových informácií o protiteroristickom zásahu a policajných uzávierkach, sa náhle premenil na galériu domácich maznáčikov, ktorí sa podľa tvrdení ich majiteľov tvárili podozrievavo alebo vystrašene.

Nie veľmi vážne fotografie začali na Twitteri vyskakovať po tom, čo polícia požiadala médiá a verejnosť o zdržanlivosť pri zverejňovaní detailov o svojej operácii.

Mačky boli zachytené na často upravených a naaranžovaných snímkach a fotomontážach v najrôznejších situáciách. Vidieť tak bolo predovšetkým ozbrojených mačacích hrdinov zasahujúcich proti zloduchom, celá elitná zásahová jednotka alebo mačka listujúca v knihe s názvom Umenie vojenskej stratégie.

Užívateľ @jaycelight na sieť umiestnil fotografiu dvoch mačiek, ktoré na seba vzali podobu bojových vznášadiel z Hviezdnych vojen. Menej politicky korektné zábery zachytávali štylizované mačky ako teroristov zahalených do moslimských šatiek.

"Myslím, že som počas hodiny videl viac smiešnych mačiek ako za celý život," komentoval to expert na sociálne siete Mateusz Kukulka. Pri zrode myšlienky podľa neho stál kameraman holandskej televízie NOS Hugo Janssen, ktorý zverejnil fotografiu svojho kocúra." Namiesto tweetov o policajnej aktivite v Bruseli sem dávam fotku našej mačky Mozarta," uviedol v popisku.

Belgické úrady reakciu verejnosti hodnotili kladne. "Federálny prokurátor a policajné služby musia poďakovať tlači a užívateľom sociálnych sietí za to, že brali ohľad na potreby prebiehajúcej operácie," vyhlásil hovorca prokuratúry Eric Van Der Sypte.

S poďakovaním prišla tiež belgická polícia. Na svojom twitterovom účte zverejnila dnes fotografiu šedej misky s nápisom "Polícia" naplnenej granulami a korunovala ho komentárom: "Pre mačky, ktoré nám včera večer pomohli ... Nech sa páči!"

 

 

 

 

 

Zdroj: ČTK

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 22:06