StoryEditor

Burger King reaguje na škandál, ruší licenciu desiatkam reštaurácií

19.11.2014, 13:57
Druhý najväčší svetový reťazec s rýchlym občerstvením Burger King zrušil franšízové licencie 89 zo 700 reštaurácií v Nemecku.

Druhý najväčší svetový reťazec s rýchlym občerstvením Burger King zrušil franšízové licencie 89 zo 700  reštaurácií v Nemecku. Dôvodmi sú negatívna publicita a škandál v súvislosti s pracovnými podmienkami a nízkymi platmi jeho zamestnancov. Informovala o tom agentúra DPA.

Nemecká televízna stanice RTL v máji vo svojej reportáži odhalila vážne nedostatky v reštauráciách Burger King, ktoré údajne nútili zamestnancov, aby predávali aj potraviny po uplynutí dátumu spotreby. V prevádzkach reťazca tiež chýbalo vybavenie bežné pre reštaurácie v Nemecku, ako sú napríklad umývačky riadu či lis na odpad.

Problémom bol aj prístup a platy zamestnancov, ako aj ich vydieranie v podobe zadržiavania prémií i platieb za nadčasy. 

Zrušenie franšízových licencií znamená, že je potrebné nájsť náhradu za prevádzky, ktoré sa nachádzajú pri diaľniciach a v obchodných centrách.

Burger King Europe so sídlom v Mníchove oznámil, že s okamžitou platnosťou zrušil licenciu aj najväčšej nemeckej franšíze Yi-Ko Holding.

"Toto ťažké, ale nevyhnutné rozhodnutie sme prijali po tom, ako Yi-Ko opakovane zlyhal a nezaviedol zmluvne dohodnuté pracovné podmienky pre zhruba 3 000 zamestnancov," uvádza sa vo vyhlásení Burger King.

Burger King je druhý najväčší reťazec s rýchlym občerstvením po McDonald's a má viac ako 14 000 prevádzok zhruba v 100 štátoch sveta. Takmer všetky fungujú na základe franšízových licencií, čo znamená, že reštaurácie prevádzkuje zmluvný partner a Burger King im prepožičiava svoje meno, recepty a určuje farby a štýl.

Zdroj: TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 15:29