StoryEditor

Časť Mladej fronty chce kúpiť firma Křetínskeho a Tkáča

03.12.2015, 12:36
Časť vydavateľstva predáva podnikateľ Savov, ktorý momentálne žije v Londýne.

Časť vydavateľstva Mladá fronta, ktorá patrí Františkovi Savovovi, chce kúpiť spoločnosť Czech Media Invest (CMI) kontrolovaná Danielom Křetínskym a Patrikom Tkáčom. Spoločnosť požiadala prostredníctvom dcérskej spoločnosti Gloomar CZ protimonopolný úrad o predbežné posúdenie transakcie. Žiadna transakcia ale v tejto chvíli ešte nie uzavrená, povedal pre ČTK člen predstavenstva CMI Daniel Častvaj. Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) začal zmenu vlastníka posudzovať, povedal pre ČTK hovorca úradu Martin Švanda.

 

 

 

 

Časť vydavateľstva predáva podnikateľ Savov, ktorý momentálne žije v Londýne. Čaká tam na verdikt odvolacieho súdu, ktorý rozhoduje o jeho prípadnom vydaní do Čiech, kde je stíhaný kvôli kráteniu daní a legalizácií výnosov z trestnej činnosti.

"Úrad (ÚOHS) zahájil správne konanie o návrhu na povolenie spojenia medzi spoločnosťou Gloomar CZ, a.s. a časti podniku vydavateľstva Mladá fronta, a.s.," uviedol Švanda.

 

Akvizície zatiaľ neboli dokončené

Podle Častvaja žiadna transakcia ešte nie je uzavrená. „Jedná sa len o jej posúdenie zo strany ÚOHS,“ dodal. Bližšie informácie týkajúce sa rozsahu chystaného obchodu ČTK neposkytol ani hovorca Františka Savova Jan Hrubeš. Len potvrdil, že žiadne akvizície zatiaľ neboli dokončené.

Firma Gloomar CZ bola podľa údajov v Zbierke listín založená tento rok v auguste. Jej jediným akcionárom je podľa týchto údajov spoločnosť EUROMATER SE, ktorú ovláda cyperská ESTURGEON ENTERPRISES LIMITED. Podľa Filipa Štěpána z EUROMATER SE ale bola spoločnosť Gloomar CZ koncom septembra prevedená na spoločnosť Czech Media Invest, a v súčasnosti už nesie názov CN Invest.

Server idnes.cz v septembri uviedol, že Křetínský od Savova kúpi len časť vydavateľstva. Konkrétne má ísť o sekciu časopisov i niektoré online médiá, vrátane spravodajského denníka E15.

 

Česká mediálna mapa

Vydavateľstvo Mladá fronta od roku 2007 vydáva ekonomický denník E15 (náklad 53.485), v roku 2012 začala vydávať ekonomický týždenník Euro a od roku 2013 spravodajský týždenník v anglickom jazyku E15 weekly. Ďalej vydáva časopisy pre deti (Sluníčko, Mateřídouška), lifestylové magazíny (napríklad Lidé a Země, For Men, Maminka, Dieta) i odborné tituly (Strategie, Real-immo, Právo&Byznys atď.). Dalej prevádzkuje divízie zamerané na online médiá, časopiseckú a knižnú produkcii.

Křetínský ovláda na mediálnom trhu skupinu Czech News Center, a.s., která vydáva denníky Blesk (náklad 242.001), Aha! (57.075) a Sport (36.126 kusov). Ďalej vydáva týždenník Reflex a motoristické tituly Svět motorů a Auto TIP. Spoločnosť je súčasťou koncernu Czech Media Invest. Křetínský s Tkáčom kúpili vydavateľstvo koncom roku 2013 od nemecko-švajčiarskej spoločnosti Ringier Axel Springer AG.

ÚOHS tento rok schvaľoval i iné zmeny na českej mediálnej mape. V septembri povolil predaj vydavateľstva Vltava-Labe-Press investičnej skupine Penta, ktorej spolumajiteľom je Marek Dospiva. Podľa protimonopolného úradu nebude mať spojenie za následok podstatné narušenie hospodárskej súťaže. Noviny predával nemecký koncern Verlagsgruppe Passau.

 

Stratégie o akvizícii informovali už v máji v článku Miliardári Křetinský a Dospiva chcú kúpiť ďalšie médiá.

 

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: ČTK

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. jún 2024 05:08