StoryEditor

Česi rozdávali Novinárske ceny, rezonovala téma utečencov

04.05.2016, 09:18
Novinársku cenu 2015 získali okrem iného komentátor Hospodárskych novín Petr Honzejk, Martin Veselovský z DVTV alebo Magdalena Sodomková z Lidových novín.

Celkom porota v súťaži usporiadanej Open Society Fund Praha ocenila 13 novinárov a novinárok. Vyberala z 360 príspevkov.

Tohtoročnými cenami najsilnejšie rezonovala téma utečencov. Historicky prvú Cenu solution journalism si odniesol Tomáš Lindner z týždenníka Respekt za dlhodobé mapovanie témy a hlavne za príklady riešenia, ktoré ľudia v Nemecku v súvislosti s utečeneckou krízou využívajú. V kategórii Najlepší písaný komentár zvíťazil Petr Honzejk z Hospodárskych novín, ktorý sa snažil na tému nahliadnuť z iných uhlov, napríklad z pohľadu vietnamského ekonomického migranta žijúceho v Prahe.

V audiovizuálnym rozhovore uspel Martin Veselovský z DVTV s rozhovorom s Martinom Konvičkom. Rovnaký príspevok zvíťazil aj v online hlasovaní o Česko-slovenský cenu verejnosti. V Najlepším písanom rozhovore potom Magdalena Sodomková pre Lidové noviny spovedala autora dokumentárneho filmu o situácii potomkov somálskych utečencov v Dánsku.

Ďalšie ocenené príspevky sa zameriavali na Rusko. V kategórii Najlepší písaný analyticko-investigatívny príspevok zvíťazil šéfredaktor webu Hlídacípes.org Robert Břešťan, ktorý sa venoval hlavne ruským hospodárskym záujmom v SR. Za najlepší audiovizuálny reportáž prevzal cenu redaktor relácie Reportéri ČT Lukáš Landa, ktorý sa venoval aktivitám polovojenskej skupiny, ktorá vníma Rusko ako svojho spojenca proti silám NATO. Jan Boček a Marcel Šulek získali Cenu za inovatívnu online žurnalistiku za interaktívny príspevok o znepokojujúcej demografickej situácii v Rusku.

Najlepším audiovizuálnym analyticko-investigatívnym príspevkom sa stala séria reportáží Dalibora Bartka, v ktorej prepojil korupčné kauzu s prípadmi prania špinavých peňazí prostredníctvom reklamného priemyslu. Cenu Googlu pre mladé talenty dátovej žurnalistiky získali študenti Adam Nedvěd a Tomáš Ducháček za projekt venovaný kontrole verejných zákaziek pred ÚOHS.

Najlepšiu písanú reportáž roku 2015 napísala redaktorka časopisu Newsweek Kateřina Šantúrová, ktorá sa venovala súčasným aj historickým súvislostiam výroby a distribúcie pervitínu. Jana Ustohalová sa stala víťazkou Ceny za regionálnu žurnalistiku s rozhovorom o odsune brnenských Nemcov po druhej svetovej vojne. Cenu za Najlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks alebo karikatúru prevzal Vhrsti za svoje kresby do časopisu Rodina a škola.

Novinárska cena bola vyhlásená už po šiestykrát. O víťazovi každej kategórie rozhoduje štvorčlenná odborná porota. 

Zdroj: čtk, im

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 18:09