Jaroslav Haščák
StoryEditor

Chce Penta ďalšie vydavateľstvo? Médiá hovoria áno, Penta to popiera

19.01.2015, 16:24
V súvislosti s Pentou sa skloňuje česká dvojka na printovom Vltava-Labe Press. Finančná skupina tvrdí, že ponuku nedala.

Ako pokračuje snaha Penty kupovať ďalšie médiá? Už na prelome rokov priniesol denník MF Dnes správu, že podľa jeho zdrojov sa Penta zaujíma o české vydavateľstvo Vltava-Labe Press. Motejlek.com k tomu dnes na Facebooku dodal, že podľa jeho "neomyľne kvalifikovaného odhadu" Penta za Vltava-Labe Press ponúkla 30 až 40 miliónov eur.

Stratégie sa Penty opýtali, či môže potvrdiť záujem o toto vydavateľstvo, či dali konkrétnu cenovú ponuku a ak áno, či je odhad Motejlka správny. Hovorca Penty uviedol, že ani jedno z toho nemôže potvrdiť. "Žiadnu ponuku sme na nákup médií v Česku nepodávali," povedal Stratégiám.

Vltava-Labe-Press je podľa MediaGuru.cz druhým najväčším vydavateľstvom v Česku podľa počtu čitateľov, pomohli jej nedávne akvizície. Za rok 2013 vykázala podľa toho istého webu zisk pred úrokmi, daňou a odpismi (EBITDA) 139 miliónov Kč, no Borovan.cz ho označuje za "silno stratové" vydavateľstvo a uvádza, že od roku 2003 má kumulovanú stratu 1,06 miliardy Kč. Od minulého roka je generálnym riaditeľom a členom predstavenstva Jaromír Skopalík. Ten je známy aj zo slovenského trhu - bol pri vzniku slovenskej pobočky Bauer Media SK v roku 2007, kedy Ringier predal Baueru svoje programové časopisy.

Na Slovensku patrí pod skupinu Penta Spoločnosť 7 Plus, Trend Holding a Centrum Holdings. Skupina Namav, za ktorou stojí agentúra SITA a jej finančným partnerom je Penta, vlastní aj 45 % vo vydavateľstve Petit Press. Mediálne aktivity Penty vedie Peter Mertus. Viac informácií.

 

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 15:16