StoryEditor

Denník Financial Times mení majiteľa. Kúpili ho Japonci

23.07.2015, 17:22
Jeden z najväčších ekonomických titulov mení po 60 rokoch majiteľa.

Jeden z najväčších ekonomických titulov mení po 58 rokoch majiteľa. Britské vydavateľstvo Pearson sa rozhodlo predať vydavateľa Financial Times spoločnosť FT Group. Jej novým majiteľom bude najväčšia japonská mediálna skupina Nikkei. Za tento obchod zaplatia 844 miliónov libier (takmer 1,2 miliardy eur). Informáciu priniesol web FT.com.

Nový vlastník získa okrem novín aj web ft.com a ďalšie menšie printové médiá. Súčasťou dealu však nie je budova riaditeľstva Financial Times a ani podiel v titule Economist, kde mal FT Group 50 %.

"V médiách sme dosiahli bod, kedy pre rast mobilov a sociálnych médií je najlepším spôsobom, ako posilniť novinársky a komerčný úspech Financial Times spraviť z nich súčasť globálnej digitálnej spravodajskej skupiny," uviedol na ft.com CEO spoločnosti Pearson John Fallon.

Financial Times uvádza, že má priemerný predaj 737 tisíc výtlačkov vrátane digitálnych, ktoré tvorbia 70 %.

Pearson sa počas rokov stal svetovým lídrom v publikovaní odborných titulov. Pre vydavateľa je teraz ideálny čas zamerať sa na vzdelávanie a odkloniť sa od médií, hovorí zdroj, ktorý nechcel byť menovaný.

Britský vydavateľ Pearson sa rozhodol denník Financial Times predať globálnej spoločnosti, ktorá sa venuje digitálnym médiám, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje. Za najpravdepodobnejšieho kupcu ešte počas dňa označila Reuters vydavateľský dom Axel Springer. Ako možní kupci sa spomínali aj Thomson Reuters a Bloomberg.

Skupina, ktorá vydávala ikonický ekonomický titul takmer 60 rokov, zverejní svoje hospodárske výsleky v piatok. Po tom, ako správu zverejnila agentúra, akcie Pearson narástli o 1,9 percenta. 

Zdroj: HN

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 06:16