StoryEditor

Denníky Nový čas a Šport prechádzajú pod nové tlačiarne

30.05.2016, 14:01

Otázne je ďalšie fungovanie tlačiarne Versus.

Podľa informácií Stratégií na prelome mája a júna sa v dvoch vydavateľských domoch budú diať zmeny týkajúce sa výmeny tlačiarne. Ringier Axel Springer Slovakia budeod začiatku júna svoj najpredávanejší denník Nový Čas tlačiť v Budapešti, čo najviac ovplyvní skrátené uzávierky novinárov.

Od 1. júna vyjde v novej tlačiarni aj denník Šport, ktorý podľa informácií Stratégií prechádza pod tlačiareň vydavateľstva Petit Press. So zmenou tlačiarne mení Šport aj svoj formát. Vychádzať bude vo veľkosti, v ktorej dnes vychádzajú denníky Plus jeden deň a Sme.

Oba denníky odchádzajú z tlačiarne Versus, kde ešte prednedávnom tlačil aj denník Plus jeden deň či Hospodárske noviny.  Tlačiareň Versus bola založená v roku 1999 a patrí do skupiny Grafobal Group podnikateľa Ivana Kmotríka. Podľa neoficiálnych informácií divízia tlačiarní denníkov končí.

Prečo vydavateľia menia tlačiarne?

Zmeny týkajúce sa denníka Šport či Nového času nie sú jedinými príkladmi, kedy vydavatelia menia tlačiarne. Koncom roku 2014 odišli do svojej materskej tlačiarne MafraPrint Olomouc Hospodárske noviny a v lete 2015 podobnú zmenu urobilo aj vydavateľstvo News and Media Holding (NMH) s denníkom Plus jeden deň.  NMH presunulo "Plus Jednotku" do tlačiarní vydavateľstva Petit Press, ktoré z menšej časti patrí spoločnosti Penta Investments. Vysvetlenie je jednoduché. Tlač a papier tvoria pre vydavateľské domy okrem personálnych nákladov druhú najnákladnejšiu položku. Preto hľadajú synergie a možnosti racionalizície nákladov. Jedným z racionalizačným opatrením je cena za tlač novín, keďže cenu za papier zmeniť príliš nemôžu. Podľa oficiálnych prognóz sa cena za novinový papier v blízkej budúcnosti navýši o 5 %.

Tlač najpredávanejších magazínov zastrešujú dve najväčšie slovenské tlačiarne - Slovenská Grafia, patriaca pod Grafobal Group. Pod túto tlačiareň presunulo svoje časopisy (napr. Plus 7 dní, Zdravie, Záhradkár) minulý rok vydavateľstvo NMH. Druhou najväčšou tlačiarňou u nás je Neografia. Čas svojich titulov tu tlačí slovenské vydavateľstvo Bauer Media Group. A tlačí sa tu aj magazín Forbes z viacerých krajín. V každom prípade aj tlač časopisov je položka, ktorú si dnes vydavatelia v rámci nákladových položiek starostlivo strážia. Hovorí o tom napríkald Jozef Bajo z Bauer Media Group: „Správame sa ako zodpovedný hospodár a pravidelne si preverujeme aktuálnu ponuku. Aj preto je našim najväčším dodávateľom Neografia, avšak spolupracujeme aj s inými tlačiarňami na Slovensku a v zahraničí."

Správu budeme aktualizovať.

 

 

Zdroj: Petra Ševčíková

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 08:15