StoryEditor

Diskusia o médiách: Konanie Penty legalizuje šikanovanie médií

01.12.2015, 20:26

Šéfovia vydavateľstiev slovenských mienkotvorných denníkov diskutovali o budúcnosti žurnalistiky. Sledovali sme to online.

Posledných dvanásť mesiacov najviac trh ovplyvnil práve turbulentný vstup finančnej skupiny Penta a preto jej meno rezonovalo v diskusii najviac.

Najhorúcejšou témou boli žaloby finančnej skupiny na konkurenčné denníky. Podľa Lukáša Filu, šéfa vydavateľstva N Press, si takto Penta legitimizuje šikanovanie denníkov.

„Novinári nesmú písať nepravdivé články, za ktoré je žaloba, to je logické. Povinnosť novinára je napísať niečo, čo nie je žalovateľné alebo nepravdivé,“ povedal riaditeľ vydavateľstva Mafra Slovakia Vladimír Mužík.
 

Online prenos:

20:33 Debata skončila

Moderátor ukončil debatu o budúcnosti médií.


20:15 Mužík: Overovať sa má vždy

Šéfa Mafra Slovakia zaujala diskusia o nových formách overovania informácií. „Ja sa čudujem, že sa vôbec otvára nová téma verifikácie informácií. Overovať sa má vždy,“ povedal Mužík a zdôraznil, že na to dbá i vo svojom denníku.

Kvapilová však oponovala, že v dobe sociálnych sietí a hoaxov je to ťažšie.


20:15 Mužík: Povinnosť novinára je napísať niečo, čo nie je žalovateľné

Vladimír Mužík opakuje, že neberie žaloby fatálne, ale nie sú podľa neho v pohode. Moderátor Orlovský sa ho pýta na autorizáciu novinárov Hospodárskych novín. „Nesmú písať nepravdivé články, za ktoré je žaloba, to je logické. Povinnosť novinára je napísať niečo, čo nie je žalovateľné alebo nepravidvé,“ povedal Mužík. Podľa neho 20-tisíc eurová pokuta nie je pre vydavateľstvo likvidačná.
 

20:09 „Nie je rozhodujúce médium, ale obsah“

„Nie je rozhodujúce médium, ale obsah,“ hovorí Lukáš Fila o tvorbe vo vydavateľstve N press. Hovorí o tom, že sa sústredia na nový trh s aplikáciami či web.

Vydavateľstvo vraj podľa Filu drží tlačený Denník N kvôli tomu, aby mohol bývalý majiteľ k nim prestúpiť. Fulmek sa k ponuke nevyjadril, hodnotí digitál Petit Pressu ako lepší.


20:05 Alexej Fulmek: Moje predpovede sa plnia

Alexej Fulmek podľa slov Petra Mertusa vyhlásil, že už o rok bude na trhu len denník SME a Nový čas. Uvidí sa, či sa jeho predpoveď potvrdí.

„Moje predpovede sa plnia, ale nie vždy trafím čas,“ povedal Fulmek. Mertus sa čuduje Denníku N, že vôbec spúšťal v tejto dobe tlačenú verziu média. Fila hodnotí náklady na tlač ako udržateľné.


20:04 Riaditelia hodnotia zdroje príjmov

Riaditeľ Mafra Slovakia Mužík hovorí, že spoločnosť ešte nie je v situácii, kedy tvorí internet s printom 50 na 50 v pomere príjmov. "A asi to tak dlho ešte ani nebude."

Lukáš Fila dodáva, že pre Denník N je tlačová verzia len doplnkom a zameriavajú sa na web. "Začať s novým titulom je v dnešnej dobe ťažké."

Mertus dodal, že printy, z ktorých stále reálne žijú a dávajú dostatok zdrojov, by mali zostať čo najdlhšie na trhu.


19:59 Rozhodne trh

Trh podľa Kvapilovej rozhodne. Ak by sa podľa nej spojili malé webové projekty, mohli by byť alternatívou veľkým médiám.


19:49 Konanie Penty legalizuje šikanovanie novín

Podľa Filu konanie Penty legalizuje šikanovanie novín. „Dlhé roky média zápasili so škandalóznymi žalobami. Ale ak niekto ako Penta z pozície vydavateľa využíva tento nástroj, tak celá snaha novinárčiny ísť mimo súdov je v riziku,“ povedal Lukáš Fila z vydavateľstva N press k žalobám Penty.


19:43 Debata o Pente

Lukáš Fila spomenul päť žalôb finančnej skupiny Penta, ktoré vedie proti Denníku N „Ak je toto predstava, ako sa hladá pravda, tak som v šoku,“ povedal Fila. Spomenul, že Penta využíva svodky o tom, čo chystá konkurencia. Mertus sa nad tým pousmial.

Peter Mertus z News and Media Holding hodnotí vplyv svojho majiteľa: Vyjadrenia sú prehnané a nie sú úplne reálne. Postupne sa vytráca západoeurópska vydavateľská vrstva, ale oceňovanie Západu nie je podľa neho vždy jasné. Západ chcel iba zarobiť a obmedzil rozvoj a kríza to dala najavo.

Škrtali sa rozpočty, novinári a nastal podľa Mertusa úpadok. „Investor má záujem investovať,“ hodnotí svojho majiteľa Mertus, ktorý neobmedzuje ich činnosť.


19:40 Mužík: Od Penty máme štyri žaloby

"My máme štyri žaloby od Penty. Ja to beriem tak, že dôležité je, či máme alebo nemáme pravdu. Ja to nevnímam tragicky. keď sa musíme súdiť," vyhlásil Mužík. Fulmek reagoval, že Penta žaluje len malé vydavateľstvá, riaditeľ Mafry mu odkázal, že sa zväčšujeme.


19:32 Mertus: Vstup bohatých ľudí nebol negatívnym javom

Mertus tvrdí, že snaha o rozvoj printových a digitálnych produktov tu reálne je. "Nemôžem sa sťažovať, že vstup ľudí, ktorí si to vedia kúpiť by bol nejakým negatívom."


19:30 Situácia na Slovensku tiež nie je ružová

Pavlína Kvapilová ale oponuje vydavateľovi denníka SME, že situácia na Slovensku tiež nie je ružová. „Západ stratil pozornosť voči médiám strednej a východnej Európy,“ povedala. Pozornosť podľa nej prišla až s článkom o vzniku Denníka N, ktorý vyšiel v New York Times.


19:27 Vydavateľ denníka Sme: Na obsah novín nemám vplyv

„Nikto nevstupuje do výroby novín. Vydavatelia by nemali mať presah do tvorby obsahu, ale netvrdím, že ho neriešim,“ hodnotí o svojej pozícii Fulmek.

Pravidlá komunikácie sa po vstupe Penty podľa neho nezmenili. Tvrdí, že na obsah novín nemá vplyv, vyberá len ľudí, ktorí ich budú tvoriť.


19:25 Mertus: Nebolo ľahké zjednotiť produkty

„Nebolo veľmi ľahké zjednotiť produkty vydavateľstva, ale myslím, že ideme dobrým smerom," povedal generálny riaditeľ News and Media Holding, a.s Peter Mertus.. Podpora investora je podľa neho významná a očakáva sa zlepšenie.

Vydavateľstvo vlastní finančná skupina Penta. Vydáva tituly Plus jeden Deň, Plus sedem Dní či týždenník Trend.


19:23 Riaditeľ Mafra Slovakia: Tento rok bol veľmi úspešný

"Dopadneme najlepšie za posledných päť rokov. Pomohol nám výrazne magazín Evita a stúpol nám aj predaj Hospodárskych novín vo viacerých mesiacoch. Preto považujeme tento rok za veľmi úspešný a dúfam, že ďalší rok bude veľmi podobný," vyhlásil výkonný riaditeľ Mafra Slovakia Vladimír Mužík.


19:20 Riaditeľ N Press: Boli viaceré obavy

„Po enormnej neistote a viacerých obavách sme v pozícií, kedy môžeme povedať, že vydržíme,“ hodnotí prvý rok Denníka N riaditeľ vydavateľstva N Press Lukáš Fila.


19:18 „Bol to úspešný rok, ale veľmi tažký,“

„Bol to úspešný rok ale veľmi tažký,“ povedal vydavateľ denníka SME Alexej Fulmek. Narážal na masívne odchody novinárov z redakcie po vstupe Penty do vydavateľstva.


19:17 Začal to Babišov tweet

Úvodom moderátor Ján Orlovský z Nadácie otvorenej spoločnosti položil hosťom otázku, ako vnímali posledný rok. Pavlína Kvapilová, moderátorka a konzultantka v oblasti médií a mediálnych trendov zhodnotila, že si v Českej republike oligarchovia rozdelili mediálny trh.

„Bolo to niečo dokonané. To, čo začal Babiš tweetom: „Zajtra niečo kúpim“ sa ukončilo,“ povedala Kvapilová.


19:13 Smiech hostí

Moderátor oslovil Vladimíra Mužíka ako riaditeľa Ecopressu. V sále nastal smiech hostí, keďže spoločnosť sa premenovala na Mafra Slovakia. Do diskusie vstúpil aj vydavateľ denníka Sme Alexej Fulmek, ktorý sa chcel predstaviť.


19:11 Moderátor otvára diskusiu

Moderátor Ján Orlovský otvára diskusiu. Hlavnou témou bude, čo sa za posledný rok udialo v médiách.

Zdroj: Stratégie.sk

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 06:30