Jean Reno a Tom Austen v seriáli Parížske zločiny (Jo). Foto: DomaDoma
StoryEditor

Doma prinesie nový seriál Parížske zločiny (video)

15.04.2014, 14:00
V krimiseriáli si zahral Jean Reno a TV Doma ho zaradí do prime-timu. Prinášame podrobnosti, pozrite si tiež prvé upútavky.

Televízia Doma pripravuje novinku: do vysielania premiérovo zaradí krimiseriál Parížske zločiny, v origináli "Jo".

Seriál štartuje 28. apríla a na Doma sa bude vysielať každý pondelok o 20:30. V okne nahradí Odložený prípad (Cold Case), ktorý pôjde naďalej v stredy.

Parížske zločiny vznikli vo francúzsko-britskej koprodukcii a s ambíciou dobrých predajov na medzinárodných trhoch, preto sa aj vyrábali v angličtine. Primerane k tomu bolo podľa The Hollywood Reporter nastavené aj herecké obsadenie: okrem Jeana Rena si v seriáli zahrala Jill Hennessy (Drzá Jordan/Crossing Jordan, Zákon a poriadok/Law & Order) a Brit Tom Austen (Borgiovci/The Borgias). Seriál produkovala spoločnosť Atlantique Productions, ktorá má s podobným modelom európskych výpravných koprodukčných seriálov skúsenosti: predtým robila tituly Borgia či Kuriér (Transporter: The Series).

Pri všetkých projektoch Atlantique Productions boli rozpočty vysoké, porovnateľné s americkými seriálmi. Výnimkou neboli ani Parížske zločiny, v prípade ktorých sa náklady pohybovali okolo 2 miliónov eur za epizódu.

Seriál sa prvýkrát ukázal medzinárodným televíziám na veľtrhu MIPTV 2013. Premiéru mal ten istý rok na francúzskej stanici TF1, kde prvú časť podľa THR videlo 7,5 milióna divákov. Nasledovala Veľká Británia, následne sa seriál dostal aj do Švajčiarska, Belgicka, Rakúska na ORF, Talianska alebo Česka, kde ho kúpila Prima a vysielala ako Zločiny nad Seinou. Pod názvom The Cop - Crime Scene Paris išiel na nemeckej Sat.1: v lete 2013 dostal priestor vo štvrtkovom okne o 22. hodine, kde mal trhové podiely okolo 9 % v skupine 14-49. Podľa THR na kľúčovom trhu vo Francúzsku aj pri tretej časti dosahoval trhové podiely 25 %, ale bol nákladný. Preto vznikla len jedna séria.

Tvorcovia tvrdia, že každá epizóda je ako "malý Da Vinciho kód": Jean Reno alias Joachim “Jo” Saint-Clair rieši prípady vrážd obklopený históriou a historickými objektmi. Seriál vytvoril René Balcer, ktorý sa autorsky podieľal aj na kriminálkach Zákon a poriadok (Law & Order) a Zločinné úmysly (Law & Order Criminal Intent) a na konte má cenu Emmy.

Televízia Doma odvysiela Parížskej zločiny v slovenskej televíznej premiére. Pôjde v slovenskom znení, a na druhej zvukovej stope aj so špeciálnym audiokomentárom pre sluchovo postihnutých. Vo vysielaní sú už teasre - stanica začala krátkymi, tento týždeň pridáva aj dlhší (nájdete ich na konci správy).

Doma kúpila seriál od distribučnej spoločnosti Red Arrow International. Tá na Slovensko predala skrytú kameru Nehanební penzisti (Betty White's Off Their Rockers), k dobre predávaným titulom z jej knižnice patrí napríklad dramedy Lilyhammer.

Dabingové obsadenie, v slovenskom znení:

Jean Reno (Jo St-Clair) - Jozef Vajda

Jill Hennessy (Karyn) - Dagmar Sanitrová

Tom Austen (Bayard) - Tomáš Horváth

Orla Brady (Dormont) - Andrea Karnasová

Heida Reed (Adele) - Zuzana Porubjaková

Chris Brazier (Yannick Morin) - Ivan Šandor

Celyn Jones (Normand) - Peter Sklár

Wunmi Mosaku (Angelique Alassane) - Helena Geregová

Sean Pertwee (Charlie) - Boris Farkaš

O čom sú Parížske zločiny (Jo)
(zdroj: anotácia Doma)

Kriminálny seriál, Francúzsko-VB, 2013.

Hrajú: Jean Reno, Jill Hennessy, Tom Austen, Orla Brady

Pred miestom posledného súdu katedrály Notre Dame bolo nájdené znetvorené telo ako symbol pomsty. Mŕtvy muž mal poprepichované uši a jeho oči boli nasmerované k anjelovi, ktorý hrá na trúbku.

Komisár Jo St-Clair si myslí, že vrah tak chcel zanechať odkaz, že muž si nezaslúži božie milosrdenstvo. A tak sa púšťa so svojím kolegom do vyšetrovania.

Upútavky Doma:

http://youtu.be/erz5tJD69Og

http://youtu.be/PqgOpFhT5rE

http://youtu.be/o0B-fFMRv90

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 22:35