StoryEditor

Fico ruší prímerie. Zažaluje „najvulgárnejší bulvár“ (aktualizované)

09.04.2015, 17:04
Ficovi sa nepáčia články v Plus 7 dní o jeho žene a synovi. Podáva žalobu a šéfredaktorovi odkazuje, že tak bude robiť aj ďalej. Aktualizované o stanovisko Miloša Luknára.

Premiér Robert Fico si to s nepodávaním žalôb na médiá rozmyslel. Zažaluje týždenník Plus 7 dní: "Keďže nemám inú možnosť ako sa chrániť, opätovne využijem svoje legitímne právo na podanie žaloby na ochranu osobnosti," píše Fico v liste šéfredaktorovi týždenníka. Avizuje tiež, že žaloba bude nasledovať pri každom ďalšom porušení jeho práv.

Fico tvrdí, že Plus 7 dní patrí medzi "najvulgárnejší bulvár neštítiaci sa žiadnych praktík". Čo sa ho dotklo? V liste hovorí o dvoch príspevkoch:

Prvým prípadom je vydanie Plus 7 dní z 19. marca. To sa hneď na titulke venuje Ficovej žene Svetlane a kladie otázku "Nemá na taxík?". "Vládna dodávka s ochrankármi čakala na manželku premiéra pred komplexom Bonaparte trištvrte hodiny, aby ju odviezla pár metrov," píše časopis hneď na prvej strane. Viac informácií.

Druhým prípadom je najnovšie vydanie Plus 7 dní. Na titulke sú opäť Ficovci, tentokrát premiér so synom. Titulok znie "Lukratívny flek". "Syn Roberta Fica dostal už počas štúdia prácu v špičkovej firme, ktorej sa darí aj pri štátnych zákazkách," uvádza sa v príspevku, ktorý si môžete prečítať tu.

V prípade témy Ficovej manželky nie je podľa premiéra "jedno jediné slovo pravdivé", pri angažovaní svojho syna v KPMG zase tvrdí, že ide iba o stáž. Týždenník navyše obviňuje, že zverejňovaním fotiek zo súkromia jeho syna vytvára bezpečnostné riziká a porušuje zákon.

Šéfredaktor Plus 7 dní Miloš Luknár premiérove obvinenia odmieta a za oboma príspevkami si stojí. Tu je jeho celé stanovisko pre Stratégie:

"Pán premiér sa oháňa tvrdením, že klameme, no akosi zabudol uviesť, čo z nami uverejnených informácií je klamstvo. Fakt, že jeho syn v uvedenej firme naozaj pracuje, nám potvrdil jej oficiálny predstaviteľ. Fakt, že jeho manželku pol hodinu čakalo služobné auto s dvomi ochrankármi pred domom v ktorom bývajú, aby ju potom odviezli na úrad vlády, kde si presadla do svojho zaparkovaného vozidla a vzápätí odišla, je tiež nespochybniteľný fakt, doložený fotografiami. Nerozumiem teda jeho vyhláseniu, že tam nie je pravdivé ani jedno slovo. Predseda vlády je pobúrený, že zverejňovaním fotografií jeho syna vytvárame bezpečnostné riziko. Michal Fico je plnoletý a zverejnené fotografie boli zhotovené na verejnom priestranstve, čo ťažko môže ohroziť jeho bezpečnosť. Nehovoriac o tom, že napríklad na nedávne voľby vzal Robert Fico okrem manželky aj svojho syna, pričom musel vedieť, že tam budú aj fotografi z médií a tlačových agentúr a teda že jeho fotografie budú zverejnené v médiách. Na podanie žaloby má predseda vlády právo také isté, ako každý iný občan a rovnako by mal súd rozhodovať presne tak, ako rozhoduje v prípade každého iného občana. Našťastie, naše súdy často, viackrát aj v prípade Roberta Fica preukázali, že dokážu byť i objektívne a spravodlivé. Verím, že žijeme v demokratickom štáte a tak nikto, ani predseda vlády nám nemôže diktovať, čo máme písať a čo písať nemáme. Aj keď ho ľudsky chápem - že je z toho množstva škandálov, odaľujúcich temné pozadie vládnutia Smeru necelý rok pred voľbami, poriadne nervózny. Je príznačné, že podávaním žalôb sa nás snažil zastrašiť aj pred voľbami predchádzajúcimi."

 

Celý list Roberta Fica si môžete prečítať tu.

Zdroj: ik

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 12:53