StoryEditor

Fun rádio kritizuje RTVS. Telerozhlas sa bráni

10.07.2014, 13:38
Komerčné rádio má spor s verejnoprávnym. Kvôli sloganu "Rádio Slovensko – všetko, čo je dobré vedieť", ktorý má pripomínať funrádiovské "Správy Fun rádia – všetko, čo potrebujete vedieť".

Fun rádio krizituje verejnoprávnu RTVS. Dôvodom je slogan, ktorý tento týždeň začalo používať Rádio Slovensko a podľa Fun rádia je "nápadne blízky" jeho spravodajskému claimu.

Rádio Slovensko má od tohto týždňa nový staničný slogan "Rádio Slovensko – všetko, čo je dobré vedieť", ktorý nasadilo spolu s komplexnou zmenou zvukovej grafiky. Na druhej strane Fun rádio pri svojej spravodajskej relácii každú hodinu používa vetu "Správy Fun rádia – všetko, čo potrebujete vedieť".

Fun rádio si myslí, že sú podobné. Stanica tvrdí, že nový slogan Rádia Slovensko "je nápadne blízky claimu Fun rádia", ako uviedlo v stanovisku. "Napriek tomu, že sa na to nevzťahuje autorsky zákon, myslíme si, že na tak malom trhu by k podobným situáciám nemalo dochádzať," tvrdí.

Fun rádio podľa našich informácií neplánuje ďalšie kroky smerujúce k ochrane jej claimu. "Je to prinajmenšom zvláštne, ale na druhej strane nám môže lichotiť, že sa silný verejnoprávny hráč nechal v súvislosti s pozicioningom spravodajstva inšpirovať práve Fun rádiom – to len podčiarkuje a odzrkadľuje dôležitosť, akú Fun rádio dáva spravodajstvu v svojej programovej štruktúre," tvrdí zástupkyňa Fun rádia.

RTVS kritiku odmieta: "Dôrazne nesúhlasíme, že RTVS sa pri tvorbe staničného claimu najpočúvanejšej verejnoprávnej značky Rádia Slovensko nechala inšpirovať jinglom samostatnej relácie komerčného rádia," uvádza PR manažérka RTVS. Podľa nej claim vystihuje pozicioning stanice "a zahŕňa hlavný benefit vysielania, a to vysokú informačnú hodnotu pre poslucháčov". Taktiež upozorňuje na to, že Fun rádio používa vetu iba v spravodajstve. "Veríme, že rozdiel medzi claimom značky a jinglom k samostanej relácii je aj pre vás, ako odborné médiá rovnako zrejmý. Dodávame, že podľa verejne dostupných informácií nie je jingel, na ktorý poukazujete, registrovaný pod ochrannou známkou."

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 19:48