StoryEditor

Hystéria okolo brexitu vrcholí, britské médiá si obsadzujú strany

18.06.2016, 18:07
Prestížne The Times vyjadrili podporu zotrvaniu Británie v únii. Bulvár tlačí na odchod.

Noviny The Times opäť vyjadrili podporu zotrvaniu Británii v Európskej únii. V sobotňajšom úvodníku nazvanom "Obnova Európy" denník vysvetľuje, prečo si zotrvanie v Európskej únii praje. "Najlepším výsledkom tohto referenda by bola nová aliancia medzi zvrchovanými národmi Európskej únie, aliancia založená na voľnom obchode a reformách a vedená Britániou," tvrdí The Times.

 

Noviny The Times sú súčasťou mediálnej skupiny vlastnenej magnátom austrálského pôvodu Rupertom Murdochom, ktorý vlastní tiež sesterské noviny The Sunday Times. V Murdochovom portfóliu sú i bulvárne noviny The Sun, jedny z najpredávanějších v krajine, ktoré si denne kúpi 1,7 milióna Britov. Tie naopak agitujú za brexit, teda za odchod Británie z EU.

 

Referendum o zotrvaní Veľkej Británie v Európskej únii sa uskutoční vo štvrtok 23. júna. Po oznámení výsledku referenda sa v piatok 24. júna zídu v Bruseli predsedovia troch hlavných inštitúcii únie. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európského parlamentu Martin Schulz sa budú radiť o ďalšom postupe.

Veľká Británia už raz hlasovala o zotrvaní v Európskej únii. Pred 41 rokmi, v roku 1975, sa za zotrvanie v EÚ vyslovili dve tretiny Britov. Koľko ich bude teraz, uvidíme o o pár dní.

 

Protichodné prieskumy

Dva najčerstvejšie prieskumy verejnej mienky k členstvu Británie v EÚ priniesli opäť protichodné výsledky. V jednom vedú zástancovia zotrvania krajiny v EÚ, v druhom naopak odporcovia. Obe telefonické ankety uskutočnila agentúra BMG. Prieskum sa však uskutočnil ešte pred štvrtkovou vraždou britskej poslankyne Jo Cox, ktorá otriasla celou Britániou.

Z posledného prieskumu od agentúry Ipsos MORI pre britský denník Evening Standard vyplýva, že pre odchod z EÚ by teraz hlasovalo 53 percent ľudí, proti by bolo 47 percent. Víťazstvo priaznivcov brexitu predpovedali tento týždeň aj ďalšie prieskumy: od agentúry YouGov pre denník The Times a agentúry ORB pre denník The Daily Telegraph.

Prieskum agentúry ComRes pre denník The Sun ukázal, že priaznivci EÚ vedú už len o jedno percento.

 

Cameoron je proti brexitu, za je jeho poradca

Proti brexitu je britský premiér David Cameron: "V reformovanej EÚ bude Veľká Británia bezpečnejšia, silnejšia a bude sa jej lepšie dariť." V dnešnom vyhlásení pre The Times uviedol, že bez ohľadu na výsledok referenda zotrvá vo svojej funkcii.

 

Americký prezident Barack Obama je za zotrvanie Británie v EÚ: "Spolupráca - od zdieľania informácií tajných služieb a boj s terorizmom až po dohody umožňujúce ekonomický rast a tvorbu pracovných miest - bude efektívnejšia, pokiaľ bude prebiehať naprieč celou Európou. V dnešnej dobe musia priatelia a spojenci držať pri sebe. Zotrvanie Británie v únii je v hlbokom záujme USA."

Rovnaký názor má i Jean-Claude Juncker, predseda Európskej komisie: "Odchod Británie z Európskej únie by mal závažné dopady na ďalšiu spoluprácu medzi štátmi únie."

 

Holandský premiér Mark Rutte, ktorého krajina predsedá Európskej rade, včera Britov znovu vyzval, aby povedali v referende jasné nie brexitu. "Chceme, aby ste zostali. Zostaňte!" vyslovil sa premiér za Holanďanov. "Myslím, že my Holanďania Britov úprimne milujeme, a to nielen kvôli televíznym seriálom," dodal.

 

Za brexit je ale Steve Hilton, poradca premiéra Davida Camerona: "Británia by mala opustiť EÚ, pretože členstvo v tomto bloku dusí inovácie, voľnú súťaž i demokraciu." Britská kráľovná Alžbeta II. zostáva v tejto otázke neutrálna, rovnako ako v roku 2014, keď Škótsko rozhodovalo o vyhlásení nezávislosti.

 

Zdroj: kh, ČTK

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 15:51