Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek
StoryEditor

Jarjabek: Akýkoľvek riaditeľ RTVS bude opozíciou oponovaný

19.07.2012, 13:57

Na otázku, či má Smer-SD vopred vybraného kandidáta, odpovedal predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá záporne.

Akýkoľvek kandidát zvolený za generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) podľa aktuálne platného zákona, bude podľa predsedu mediálneho výboru parlamentu Dušana Jarjabka (Smer-SD) vždy opozíciou oponovaný. "Tento zákon je založený na nedohode. Preto je to zlý zákon a treba ho zmeniť," povedal Jarjabek po dnešnom otvorení obálok s menami kandidátov.

Na otázku, či má Smer-SD vopred vybraného kandidáta, ktorého presadí do funkcie, Jarjabek odpovedal záporne. "Neviem, kto to bude. Špekuluje sa o mnohých," reagoval na otázku, kto bude zvolený. "Všetci kandidáti dostanú rovnaký priestor a dúfam, že nikto nebude hovoriť dva dni pred voľbami generálneho riaditeľa, kto týmto riaditeľom bude, ako to bolo v prípade pána Krajcera," dodal Jarjabek s tým, že on osobne bude spokojný s akýmkoľvek riaditeľom, ktorý splní kritériá.

"Ide o to, aby výberové konanie prebehlo dôstojne. Aby každý z kandidátov, z ktorých príde na vypočutie s istou dôverou, aj odchádzal preč s dôverou, že bol korektne vypočutý a povedal, čo chcel povedať," uzavrel Jarjabek.

"Z môjho pohľadu je táto voľba rozhodnutá už vopred. Myslím si, že sa už nejaký ten mesiac bavíme o tom, či to bude pán Rezník, alebo Mika. Obidvaja podali projekty, takže pravdepodobne sa vyberie medzi nimi," reagoval Jozef Viskupič (OĽaNO).

Dodal, že OľaNO považujú odvolanie bývalej riaditeľky RTVS Miloslavy Zemkovej za šité horúcou ihlou a "politickú popravu". "Chceme, aby verejnosť vedela, že doterajšia riaditeľka mohla naplniť svoj projekt. Keďže v celej doterajšej histórii STV a následne RTVS ani jeden riaditeľ nedokončil svoje funkčné obdobie, mali sme za to, že teraz mohla nastať zmena. Nenastala. Nová vládna garnitúra si znova mení riaditeľa verejnoprávneho média podľa svojho," uzavrel Viskupič. O tom, ako sa OĽaNO zachová pri hlasovaní o novom riaditeľovi RTVS, podľa neho ešte rozhodnuté nie je.

Verejného vypočutia kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS sa chcú zúčastniť aj kresťanskí demokrati, samotnej voľby však nie. "Nechceme hlasovať o voľbe nového generálneho riaditeľa z toho dôvodu, že sme presvedčení, že generálna riaditeľka, pani Zemková, nebola odvolaná v súlade so zákonom," povedal poslanec KDH Pavol Abrhan.

"Som presvedčený, že keď sa strana Smer-SD rozhodla takýmto neštandardným spôsobom odvolávať pani generálnu riaditeľku, tak je rozhodnutá o svojom novom kandidátovi," dodal. Z dvoch medializovaných favoritov voľby, riaditeľa TASR Jaroslava Rezníka a exriaditeľa TV Markíza Václava Miku má podľa kresťanskodemokratického poslanca väčšie šance ten druhý. "Ja som sa už na pléne pýtal pána ministra (kultúry Mareka Maďariča, pozn. TASR), či ich kandidátom je pán Mika. Pán minister neodpovedal a kto mlčí, ten svedčí, takže predpokladám, že on je týmto novým kandidátom strany Smer. Predpokladám, že je to názor ministra, ktorý si asi v strane presadí," podčiarkol Abrhan.

Prihlášky do voľby na post generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) doručilo do uzávierky 17. júla mediálnemu výboru parlamentu jedenásť kandidátov, Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Václav Mika, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Iľja Ruppeldt, Jozef Zima, Štefan Dlugolinský a Marián Ostatník.

Formálne podmienky, aby mohli postúpiť na verejné vypočutie, ktoré sa bude konať v pondelok 30. júla, splnili Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Václav Mika, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Jozef Zima a Marián Ostatník. Dlugolinský a Ruppeldt boli vyzvaní, aby chýbajúce dokumenty doplnili do termínu vypočutia. Konštatoval to dnes výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá potom, ako otvoril obálky s prihláškami a skontroloval, či sú kompletné.

Zdroj: TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 18:20