StoryEditor

Kvóty neplatia pre všetky rádiá. Pozrite sa, ktoré rádiá dostali výnimku.

12.04.2016, 22:49
Rada rozhodla, že rádioví lídri budú musieť hrať viac slovenskej hudby.

Rada rozhodla, že rádioví lídri budú musieť hrať viac slovenskej hudby.

Rada pre vysielanie a retransmisiu posudzovala celkom trináť žiadostí o výnimku, pričom dvanásť z nich boli komerčné subjekty a verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska. Rozhlas  žiadal o udelenie výnimky pre štyri programové okruhy. 

Rada udelila výnimku ôsmim staniciam v plnom rozsahu: Rádio Anténa Rock, Radio One Rock, Rádio Best FM, Aligator - Classic Rock Radio, Rocková republika, Rádio Devín, Rádio Patria a Rádio Pyramída. Pre tieto stanice nebudú platiť povinné kvóty na hranie slovenských hudobných diel ako aj nových hudobných diel. Rada udelila čiastočnúvýnimku pre Radio One Retro a pre Rádio Vlna - tieto stanice musia dodržiavať kvóty na hranie slovenskej hudby, avšak nevzťahuje sa na ne zákonné nariadenie o podiele nových hudobných diel, teda podľa zákona skladieb mladších ako päť rokov. Výnimky Rada udelila na obmedzené obdobie, a to do 31.12 2016. Dôvodom bol fakt, že od nového roka sa podľa zákona kvóty pre slovenskú hudbu percentuálne navyšujú.

Žiadosť o udelenie výnimky bola zamietnutá lídrom na trhu: Rádiu Expres, Fun radiu, ale aj Radiu Europa 2, Rádiu One, Rádiu Košice a Rádiu Regina.

Komerčné rádiá kritizovali nový zákon o povinných kvótach na hranie slovenskej hudby. Vnímajú to ako zásah do podnikania, ktorý s nimi od začiatku nikto partnersky nekomunikoval.

Povinnosť hrať viac slovenskej hudby v rádiách platí od 1. apríla 2016. Zákon udeľuje  verejnoprávnemu rozhlasu na tento rok povinnosť vyčleniť slovenskej hudbe 30 % vysielacieho času mesačne, v budúcom roku 35 %, pre súkromné rádiá 20 %  (podľa prepočtov je to dokonca 26,67%) a od roku 2017 najmenej 25 %. Z toho aspoň jednu pätinu musia tvoriť nové pesničky, ktoré vznikli v ostatných piatich rokoch. Pritom do stanoveného podielu sa budú započítavať iba tie pesničky, ktoré odznejú v rádiu od 06.00 do 24.00 h.

Prečítajte si aj:

Viac slovenskej hudby v rádiách. Prečo rádiám nevyhovuje zákon?

 

 

 

Zdroj: pš

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 14:06