Halle Berry v seriáli Extant
StoryEditor

Letné televízne novinky: Najväčšie hity a prepadáky (video)

25.07.2014, 16:21
Veľký prehľad televízneho leta. Ako uspeli Halle Berry a John Malkovich v nových seriáloch, čo urobil seriálový Taxík Luca Bessona a ktorú novinku predčasne stiahli.

Americké televízia v lete neponúkajú len reprízy, ale investujú aj do noviniek. Stratégie prinášajú analýzu toho, čo v lete 2014 priniesli terestriálne stanice a ako sa novinkám darí.

CBS po úspechu Under the Dome zainvestovala do hranej seriálovej tvorby a pred pár týždňami spustila Extant: mysteriózny thriller s oscarovou Halle Berry ako astronautkou pokúšajúcou sa obnoviť puto s rodinou po ročnom pobyte vo vesmire, ktorej zážitky zmenia smerovanie ľudstva.

Námet, silné herecké obsadenie, ale aj Steven Spielberg ako výkonný producent priniesli úspech: Extant odštartoval s 9,6-miliónovou sledovanosťou v 2+ podľa Nielsen Research. U mladých od 18 do 49 rokov mal rating 1,6 %. S druhou časťou to bolo 1,5 %, tretia však už klesla na 1,1 %. Konkuruje mu silná spevácka šou America's Got Talent.

Extant predáva CBS Studios International, jeho kúpu na Slovensko zatiaľ neohlásila žiadna televízia.

Vývoj Extant na CBS
(cieľová skupina 18-49, parameter live+SD, zdroj: Nielsen Research)

Dobré čísla prináša aj ďalšia novinka - spevácka súťaž Rising Star televízie ABC. Odštartovala s 5,2-miliónovou sledovanosťou v 2+ a ratingom 1,5 % v reklamne dôležitej skupine 18-49. A aj keď ďalšie týždne klesla, stále sa pohybuje okolo letných priemerov ABC, respektíve tesne nad nimi. Taký úspech ako The Voice to, samozrejme, nie je. Prečítajte si exkluzívny rozhovor Stratégií Najrýchlejšie predávanú šou sveta chcú aj Slováci.

Vývoj Rising Star na ABC
(cieľová skupina 18-49, parameter live+SD, zdroj: Nielsen Research)

Zdá sa, že záujem o dobré lekárske seriály nikdy nepominie: najnovšie to potvrdila novinka NBC The Night Shift. Bývalí armádni lekári vykonávajúci nočné zmeny v nemocnici v San Antoniu vyrobili najsledovanejšiu seriálovú novinku leta spomedzi všetkých titulov vysielaných na "veľkej televíznej päťke" ABC, CBS, Fox, NBC a The CW. The Night Shift má veľkú výhodu v tom, že NBC ho vysiela v utorok o 22. hodine, po skončení America's Got Talent. Má dobrú nábehovú krivku a využíva ju. NBC je s ním spokojná a stihla si objednať aj druhú sériu.

The Night Shift predáva Sony Pictures Television International, s ktorou u nás obchoduje skupina Markíza.

Vývoj The Night Shift na NBC
(cieľová skupina 18-49, parameter live+SD, zdroj: Nielsen Research)

Na motívy filmov Taxi od Luca Bessona vznikol nový seriál Taxi Brooklyn. Tento projekt nie je pôvodný americký - vznikol v Európe v Bessonovej produkčnej spoločnosti EuropaCorp a americká NBC kúpila práva až neskôr. Na jej obrazovkách odštartoval prijateľne - s 5,3 miliónmi divákov 2+, respektíve ratingom 1,0 % v reklamne zaujímavej skupine 18-49. Stanica aj jemu dala najlepšiu možnú nábehovú krivku - po šou America's Got Talent. Akčná komédia o newyorskom policajtovi a taxikárovi má výkony okolo priemeru NBC, taký úspech ako The Night Shift však nedosahuje.

Na európske trhy ju distribuuje spoločnosť EuropaCorp, ktorá ju podľa Variety predstavila predajcom na jar na veľtrhu v Cannes. Showrunnerom je Gary Scott Thompson (Las Vegas: Kasíno/Las Vegas, Rýchlo a zbesilo/The Fast and the Furious).

Vývoj Taxi Brooklyn na NBC
(cieľová skupina 18-49, parameter live+SD, zdroj: Nielsen Research)

Premiéru vo svojom vôbec prvom seriálovom projekte absolvuje toto leto herec John Malkovich. NBC z neho spravila piráta Čiernu bradu v letnom seriáli Crossbones. Dobrodružstvo, porušovanie zákonov, rivalita, ale aj milostná zápletka zaujala pri premiére 4,9 milióna divákov 2+, respektíve v skupine 18-49 mal sledovanosť 1,0 %. Vzhľadom na to, že seriál dostal z hľadiska divákov veľmi komplikovaný slot - v piatok o 22. hodine - to bol dobrý výkon. Crossbones však ďalšie týždne klesal, vysielal sa prerušovane a fakt, že NBC ho v auguste skúsi v novom, ešte horšom sobotnom čase, mu nedáva dobré vyhliadky.

Vývoj Crossbones na NBC
(cieľová skupina 18-49, parameter live+SD, zdroj: Nielsen Research)

K najväčším neúspechom amerického televízneho leta patrí I Wanna Marry "Harry". Reality šou o tom, ako skupina dievčat "randila" s mladým mužom, čo vyzeral úplne ako princ Harry, vystupoval ako princ Harry a mnohé z nich dokonca uverili, že skutočne aj je Harry, sa neujala. Odštartovala slabo a slabo aj skončila. Kanál Fox dokonca po štyroch epizód reláciu stiahol a zvyšné časti dal rovno na svoj web a Hulu. Podobne skončila aj ďalšia novinka, improvizačná šou Riot.

Vývoj I Wanna Marry "Harry" na Fox
(cieľová skupina 18-49, parameter live+SD, zdroj: Nielsen Research)

Ako štartovali novinky leta 2014 na CBS, NBC, Fox, ABC a The CW:

(číslo v zátvorke vyjadruje rozdiel prvej epizódy v porovnaní s priemerom stanice za daný týždeň. Napr. Extant štartoval 9. júla. S prvou epizódou mal rating 1,6 %. CBS mala v danom týždni 1,1 %, takže Extant ju prekonal o 0,5 bodu)

Najúspešnejšie premiéry

1. Extant (CBS) - prvá epizóda 1,6 % (+ 0,5)

1. Rising Star (ABC) - prvá epizóda 1,5 % (+ 0,5)

3. The Night Shift (NBC) - prvá epizóda 1,6 % (+ 0,3)

4. Backpackers (The CW) - prvá epizóda 0,2 % (0)

4. Seed (The CW) - prvá epizóda 0,2 % (0)

4. Undateable (NBC) - prvá epizóda 1,3 % (0)

-. Food Fighters (NBC) - prvá epizóda 1,0 % (N/A)

Najslabšie premiéry

1. I Wanna Marry "Harry" (Fox) - prvá epizóda 0,7 % (- 0,6)

2. Gang Related (Fox) - prvá epizóda 0,9 % (- 0,4)

2. Reckless (CBS) - prvá epizóda 0,6 % (- 0,4). Prečítajte si viac o seriáli a jeho predaji na Slovensko

2. Riot (Fox) - prvá epizóda 0,6 % (- 0,4)

2. Sing Your Face Off (ABC) - prvá epizóda 0,6 % (- 0,4)

2. Working the Engels (NBC) - prvá epizóda 0,7 % (- 0,4)

7. Crossbones (NBC) - prvá epizóda 1,0 % (- 0,3)

8. Famous in 12 (The CW) - prvá epizóda 0,2 % (- 0,2)

8. Welcome to Sweden (NBC) - prvá epizóda 0,9 % (- 0,2)

10. Taxi Brooklyn (NBC) - prvá epizóda 1,0 % (- 0,1)

Neskôr v lete budú mať premiéru ešte Bachelor in Paradise (ABC), The Quest (ABC) a Running Wild with Bear Grylls (NBC)

http://youtu.be/PcmB-BoY1j0

http://youtu.be/8zvdFTu8s3c

http://youtu.be/2iy_RY9CFEQ

http://youtu.be/MCT5wAnKcBE

http://youtu.be/hO04liL8cc8

http://youtu.be/MwhHVNuHdjM

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 06:53