StoryEditor

Lifestyle Islamského štátu: Takto vyzerá propagandistický časopis teroristov

24.11.2015, 18:14
Dabiq, nástroj propagandy Islamského štátu, je vysoko profesionálne dielo. Aspoň čo sa spracovania týka.

Dabiq je mesto v severnej Sýrii, kde podľa ideológov Islamského štátu prebehne veľký záverečný súboj medzi moslimami a neveriacimi. A je to tiež propagandistický časopis, ktorý je bez akejkoľvek pochybnosti určený pre oči čitateľov zvyknutých na západný štýl. A to nielen preto, že je písaný po anglicky. Každý, kto rozumie po anglicky, by si mal časopis Dabiq aspoň prelistovať. Je totiž dôkazom toho, že na strane islamského štátu nebojujú iba pastieri kôz, ktorým dal niekto do ruky AK47 a navliekol ich do vesty s výbušninou. Naopak - Dabiq je po všetkých stránkach profesionálne dielo. Keby vám niekto ukázal obálku z diaľky, nerozpoznáte ho od bežného časopisu. A v ktorejkoľvek londýnskej, parížskej, či madridskej trafike by bez problémov zapadol do regálov.

 

Z profesionálneho hľadiska sa časopisu nedá veľmi čo vytknúť. Tak snáď len - že to má 63MB na stiahnutie. Avšak zrejme ani jedna jeho fotografia nebola vytlačená legálne.

 

Doposiaľ časopis vydal 12 čísel. Islamisti chcú prostredníctvom časopisu motivovať svojich bratov žijúcich v neslobode („na západe"), aby sa pridali k svätej vojne. Prinášame ukážky, ako vyzerá najnovšie číslo Dabiq. V PDF verzii si ho môžete stiahnuť tu

Titulka. Záber z likvidácie následkov parížskych atentátov. Profesionálne urobené logo a skvele spracovaná typografia. Číslo vyšlo 18. novembra, útoky sa odohrali o necelý týždeň skôr. 

str. 2-3: Predslov. Klasický burcujúci úvodník, kradnuté fotky z Reuters. Úlohou editoriálu je čitateľov motivovať. Šéfredaktori štandardných časopisov čitateľov burcujú, aby si ich časopis kúpili, v politických časopisoch stranícki predsedovia burcujú voličov, aby prišli k urnám. V tomto prípade čitateľov burcuje nepodpísaný šéfredaktor – a vlastne taktiež k urnám.

 

str. 4: Reklama na arabské noviny Al Hayat. Špeciálne sa jedná o článok "Temný vzostup bankoviek a návrat zlatého dinára". Úvodný vizuál je ako z Pána prsteňov, na podklade americká vlajka, Obama a dolárová bankovka.

 

str. 5-7: Spojenci Al Kájdy v Jemene. Článok sa zaoberá vnútornou sýrskou politikou. Opisuje situáciu v meste Al Mukalá a históriu jeho dobývania.


str. 8: 10 najlepších videí Islamského štátu. Inšpirácia v „západnom“ obsahu, v tomto prípade to bol celkom jasne Buzzfeed. Na prvom mieste je Zber vojakov, na druhom Biji (Baiji), vytrvalá pevnosť (o irackej rafinérii, v ktorej bolo počas vojny v Zálive držaných niekoľko britských rukojemníkov ako ľudské štíty), a na treťom mieste Trestajte ich rovnako, ako trestajú oni vás s fotografiami rukojemníkov, čakajúcich na smrť v klasických oranžových overaloch.

 

str. 9-10: Rada pre mudžahídov: načúvaj a počúvaj! V ďalšom motivačnom článku sa budúci mudžahídi dozvedia, že sa majú báť Alaha, že niektorí z vládcov moslimského sveta sú zradcovia a že sa nemajú medzi sebou hádať, pretože to znamená vždy prehru. A najdôležitejšie je bezvýhradne poslúchať svojho vodcu! Kto sa dostane až na koniec, je odmenený básňou: "Počúvaj moje úprimné rady, chcem pre teba len to dobré a prospešné, brat môj. Načúvaj svojmu vodcovi, to bezpodmienečne nutné je, lebo ktokoľvek postaví sa jeho rozkazom, pácha veľký hriech."

 

str. 11-16: Spojenci Al Kájdy: dokončenie. V článku sa rozvíja teória o zradcovstve moslimských vodcov, ktorí robia ústupky spojencom Západu. Na niekoľkých stránkach sa rozvíja situácia v Sýrii a v Levantskej oblasti, článok je zakončený výkrikom: "Nech Alah dopraje mudžahídom víťazstvo, aj keď križiaci, bohoslužobníci, ich agenti a spojenci nimi opovrhujú."

str. 17-18: Islamský štát vytrvá. Článok o histórii Islamského štátu. Kedy vznikol, ako vznikol, na akej filozofii je postavený: "Islamský štát vytrvá (báqiyah). Zotrvá, pretože vzišiel z mŕtvol mučeníkov, bol zaliaty ich krvou."

 

str. 19-22: Dve, tri alebo štyri? Konečne sa dostávame k naozaj čisto lifestylovej časti, ktorou je manželská poradňa. Keďže Alah smilstvo zakazuje, je potrebné sa oženiť. A komu by stačila jedna žena, keď mu Alah dovolí dve, tri, štyri? Článok potom logicky obhajuje polygamiu a poskytuje rady, ako sa správať v manželstve tak, aby si ani jedna z vašich žien nesťažovala (a tiež rady pre ženy, ako si čo najviac ctiť svojho muža).


str. 23-24: Motivačné citáty. Múdrosti, posilňujúce jednotu Arabov. "Alahov posol povedal: Keď niekto stiahne svoju ruku z poslušnosti, Alah v Deň Zmŕtvychvstania neakceptuje žiadnu výhovorku. A ktokoľvek zomrie bez toho, aby bol spätý svätou prísahou, zomrie bez božej pomoci."


str. 25-28: Výber z najlepších bitiek Islamského štátu. "Zatiaľ čo vojaci chalifátu pokračujú vo vojne proti silám neveriacich, pozrieme sa na niekoľko úspešných akcií, vykonaných mudžahídmi Islamského štátu, ktorí rozšírili hranice chalifátu tým, že terorizovali, masakrovali a ponižovali nepriateľov Alaha." Nasleduje opis niekoľkých akcií, končiacich vždy hrdinskou smrťou mudžahídov.


str. 29-32: Prečo sa moslim cíti na Západe tak osamelo? "Pretože je cudzincom medzi kresťanmi a liberálmi. Pretože je cudzincom medzi smilníkmi. Je cudzincom medzi opilcami a narkomanmi.“ Psychologická pomoc moslimom na západe s úplne jasnou cieľovou skupinou: noví regrúti na Západe.


str. 33-35: Kritika výchovy detí. Pedagogické pokyny pre rodičov. Chyba je samozrejme v sýrskom režime, ktorý príliš nadbieha Západu.

 

str. 36: Ďalších 10 videí Islamského štátu. Víťazstvo Alaha a okamžité podmanenie 2Ako mudžahídi zastrašujú odpadlíkov a Poníženie utečeneckých táborov.

str. 37-41: Revival džihádu v Bengálsku. Inšpirácia pre bratov z iných oblastí, ako je Stredný Východ.

str. 42: Ďalších 10 videí Islamského štátu. Tu sa už editor začína kruto opakovať. Virálne videá sú fajn, dosť sa to zdieľa, ale keby to aspoň zobrali tematicky. Síce, oni tých tém až tak veľa nemajú. Ar Ramadi, epická bitka džihádu, Zem epických bitiek a Správa rodinám pešmergských väzňov.

str. 43 – 46: Myslíte si, že sú spolu, ich srdcia sú však rozdelené. Článok opisuje, ako sa západní vodcovia medzi sebou hádajú. Zvlášť majú zálusk na Rusov: "A tak sa opitý hnedý medveď - zaslepený krvilačnou aroganciou - chytil do LOVCOVEJ pasce." A sľubujú Putinovým vojakom útoky, kým nezaplatí za moslimské poníženie. V druhej časti sa opisujú rôzne zoskupenia a aliancie v radoch nepriateľov islamského štátu.

 

str. 47 – 50: Veľmi zaujímavý článok Posun paradigmy od vojnového zajatca a britského fotografa Johna Cantlieho. Popisuje v ňom, ako sa Islamský štát mení z obyčajnej vojenskej organizácie na pevnú štátnu štruktúru, naozajstný "štát". Krásne je na ňom vidieť psychologický prejav "štokholmského syndrómu" -  teda situácie, keď si obeť únosu či zajatia začína svojich únoscov vážiť a obdivovať ich. Pripomíname však, že ak Cantlie nechcel prísť o krk, nič iné ani napísať nemohol.

 

str. 51-54: pravidelná rubrika Slová nepriateľa. Článok o tom, ako Západ korumpuje slušných moslimov. Kopíruje citátové rubriky prakticky všetkých webových médií. Prečo? Pretože dať niekomu do úst bublinu s citátom je ďaleko jednoduchšie, než niečo napísať sám.

str. 55-57: Príbehy mudžahídov zo Západu, ktorí konvertovali. Obaja dosiahli najvyššiu poctu - nechali sa zabiť v boji.

str. 58: Ďalších 10 videí Islamského štátu. Už to prestáva byť vtipné. To už nemôže baviť vôbec nikoho. Realita amerického útokuAk sa vrátite, vrátime sa tiež, Vráťte teror späť Židom.

str. 59 – 62: Rozhovor s mudžahídom zo Somálska.

str. 63: Ďalších 10 videí Islamského štátu. Tentoraz už naposledy: Meče As-Siddiq, Bitka za dosiahnutie dobra, Bezpečnosť jedla.

str. 64-65: Osud dvoch väzňov – popravení. V minulom čísle časopis uverejnil inzerát s fotkami dvoch mužov v žltých overaloch. Ole Johan Grimsgaard a Fan Jinghua boli predstavení ako "väzni na predaj“.

 

Avšak vlády Švédska a Číny boli neoblomné a nezaplatili ani dolár výkupného. A reakcia sa dala čakať.

 

6 najdôležitejších bodov:

1. Dabiq obsahuje dlhé interview, články, svedectvá, návody, tipy, lifestylové články, taktiky správania - všetko napísané tak, aby to pochopili úplne všetci, vrátane na Západe bývajúcich moslimov (prevažne pre nich je časopis určený). Cieľom je pritiahnuť ich na stranu Islamského štátu.

2. Akýkoľvek spôsob logickej argumentácie je dobrý na ospravedlnenie teroristických aktivít:

"Po tom, ako sa situácia vyvíjala a jeho identita sa stala známou, videli sme predvídateľnú reakciu od západných médií. Okamžite začali vyhľadávať čokoľvek negatívne, aby to proti nemu použili. Následne ho začali viniť a snažili sa pošpiniť jeho charakter, ako aj ušľachtilú vec, za ktorú bojoval -  Alaha. "

3. Články nie sú len všeobecné a informatívne, zaoberajú sa aj aktuálnymi udalosťami - hovorí sa napríklad o Paríži alebo o aktuálnom politickom vývoji.

4. Kvalita spracovania je na veľmi vysokej úrovni. Redakcia a DTP je na úrovni stredne veľkého profesionálneho časopisu.

5. Brutálne vyobrazenie mŕtvych presne zapadá do stratégie Islamského štátu: je potreba nahnať ľuďom na Západe strach. Naopak nových mudžahídov treba motivovať k poslušnosti - základom všetkého je bezpodmienečná oddanosť a poslušnosť.

6. V sprievodných fotografiách sú veľmi často vyobrazení "bojovníci" nearabského typu - pre väčší pocit globálneho dosahu, a tiež ako prostriedok katalyzátora zdieľania.

7. "Lifestylové" prvky poskytujú odľahčenie - avšak len v rámci koránu.

O lifestylovom časopise Islamistov si môžete prečítať i na mediahub.cz

Zdroj: mediahub.cz

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 12:28