StoryEditor

Maďarič: Opozícii prekáža, že Zemková nie je odvolávaná účelovou zmenou zákona

22.06.2012, 11:26

Podľa Smeru Krajcer spojil STV a SRo práve preto, aby sa zbavil vtedajšieho vedenia televízie.

Parlamentnej opozícii prekáža, že generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková nie je odvolávaná účelovou zmenou zákona. V dnešnej rozprave k návrhu na odvolanie šéfky telerozhlasu to uviedol minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD). Smer-SD totiž dlhodobo tvrdí, že Daniel Krajcer (SaS) spojil ako minister kultúry STV a SRo práve preto, aby sa zbavil vtedajšieho vedenia televízie.

"Opozícia sa vyhýba faktu, že zverejnenie výzvy na obchodnú súťaž na mediálny komplex je zámerom vstúpiť do zmluvného záväzku s plnením vyšším ako 100 000 eur. Ja by som privítal debatu, čo sa za tým skrýva, prečo bola táto povinnosť obídená. Lebo ide o verejné peniaze?" pýtal sa Maďarič. Podľa jeho slov však chápe, že opozícia sa snaží inými témami brániť riaditeľku, ktorú si vybrala a zvolila.

"Na dlhú éru pani Zemkovej sa dá pozerať rôzne. Ja osobne nie som zástancom názorov, že išlo o zázračnú manažérku, ale ani takých, že ju treba zatracovať. Faktom je, že svojím konaním dala pádny dôvod na odvolanie, a nie politické," zdôraznil minister. Prebiehajúca rozprava podľa jeho slov poukazuje spätne aj na to, kto v skutočnosti zvalcoval STV a SRo a na farizejstvo opozície vo vzťahu k témam, ako je transparentné vynakladanie verejných peňazí.

Krajcer Maďariča vo faktickej poznámke upozornil, že sa snaží podsunúť, že generálna riaditeľka disponuje nejakým konkrétnym zmluvným záväzkom. "Ako môže existovať, keď neexistuje ani zmluva, ani zmluvný partner? Nehovoriac o tom, že tak neexistuje ani možnosť vyčísliť výšku tohto zmluvného záväzku. Veď to hovorme otvorene," vyzval Krajcer.

Poslanec podľa svojich slov chápe, že Smeru-SD je ľúto za exriaditeľom STV Štefanom Nižňanským. "Ale my sme naozaj ten zákon predkladali, lebo sme mali záujem reálne naštartovať skutočnú reformu verejnoprávneho vysielania. V čase, keď ste vy odchádzali v roku 2010, STV sa blížila ku kumulovanej strate 46 miliónov eur. V čase, keď sme odchádzali my, je RTVS v zisku 22 miliónov eur," dodal.

Zdroj: TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 08:36