StoryEditor

Mediálne impérium Roberta Murdocha sa prepadlo do straty

06.05.2016, 09:48
Dôvodom boli mimoriadne náklady na urovnanie sporu za zmonopolizovanie trhu reklamy v obchodoch.

Mediálna firma News Corp sa v prvom štvrťroku prepadla do straty, ktorá predstavovala 149 miliónov USD (130 mil. EUR). Vlani firma hospodárila so ziskom 23 miliónov USD (20 mil. EUR). Dôvodom boli mimoriadne náklady na urovnanie sporu.

 

Firme tiež už piaty štvrťrok za sebou klesli príjmy kvôli nižšiemu záujmu o reklamu v tlačených médiách a silnému doláru, ktorý mal negatívny dopad na hospodárenie mimo USA.

Príjmy sa znížili o 7,3 percenta na 1,89 miliardy USD (1,65 mld. EUR). Zhruba polovica príjmov pochádza z oblastí mimo USA. News Corp vydáva Wall Street Journal, New York Post, The Times a The Sun či noviny v Murdochovej rodnej Austrálii. Vlastní tiež nakladateľstvo HarperCollins Publishers.

 

Firma dodala, že vývoj výmenných kurzov znížil príjmy o približne 72 miliónov USD (63 mil. EUR). Príjmy spravodajskej a informačnej divízie klesli o deväť percent na 2,23 miliardy USD (2 mld. EUR). Príjmy knižného vydavateľstva sa znížili o 11 percent na 358 miliónov USD (313 mil. EUR). Príjmy z internetových realitných služieb, ktoré zahŕňajú stránky realtor.com, však stúpli o 14 percent na 194 miliónov USD (197 mil. EUR).

Firma zaúčtovala mimoriadny poplatok 280 miliónov USD na urovnanie obvinenia, podľa ktorého jej spoločnosť News America zmonopolizovala trh reklamy v obchodoch vo viac ako 50-tisíc predajniach po celých Spojených štátoch. News America poskytuje reklamné služby prostredníctvom publikácií a reklamných akcií v obchodoch, napísala agentúra Reuters.

 

Zdroj: ČTK

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 00:27