StoryEditor

Megakonkurencia pre televízie. Na Slovensko prichádza svetová online služba

06.01.2016, 19:23
Na technologickom veľtrhu CES sa dočkali pozítivnej správy aj Slováci. Od teraz je u nás dostupná služba Netflix, online konkurencia televízií.

Štart služby v 130 krajinách po celom svete na práve prebiehajúcom veľtrhu CES 2016 oznámil spoluzakladateľ a šéf firmy Reed Hastings. Okrem Slovenska sa služba rozširuje do väčšiny krajín sveta vrátane Ruska či Indie. Na zozname z veľkých krajín chýba Čína.

"Sme svedkami zrodu novej globálnej internetovej televíznej stanice," povedal Hastings. "S týmto krokom si budú môcť spotrebitelia na celom svete vychutnať televízne programy a filmy ihneď. Už žiadne čakanie," dodal.

Šéf firmy oznámil, že Netflix "nebude dostupný na Kryme, v Severnej Kórei a Sýrii. Je to kvôli americkým vládnym obmedzeniam." Najväčšie ťaháky známe aj medzi slovenskými divákmi ako sú House of Cards a Orange is The New Black nemusia byť k dispozícii na trhoch, kde Netflix nevlastní distribučné práva. Podľa všetkého prvý seriál u nás k dispozícii nie je, no druhý áno.

Príchod na Slovensko potvrdil pre Stratégie už dávnejšie aj šéf komunikácie Netflixu Cliff Edwards. Vtedy tvrdil, že na Slovensku bude Netflix najneskôr do konca roku 2016. Viceprezident Netflixu Joris Evers vtedy pre HN povedal, že služba bude aj u nás v základe ponúkať to, čo všetkým používateľom na svete. No bude obsahovať aj lokálny slovenský obsah, teda zrejme domáce filmové alebo seriálové akvizície.

Netflix netají svoje veľké plány ohľadne vlastného obsahu. Spoločnosť tvrdí, že vytvorí 31 sérií nových a vracajúcich sa seriálov, dva tucty hraných a dokumentárnych filmov, širokú škálu stand-up komédií 30 seriálov pre deti.

Okrem toho, že Netflix je odteraz dostupný v ďalších 130 krajinách, pridal aj jazykovú podporu a zvýšil počet podporovaných jazykov na 17. Slovenčina medzi nimi nie je. U nás funguje Netflix v angličtine. U nás je služba dostupná na mesiac zadarmo, potom vás bude stáť najmenej 7,99 eura.

Čo je Netflix

Netflix je popredná svetová online televízna sieť s viac ako 70 miliónmi členov vo viac ako 190 krajinách. Používatelia môžu kedykoľvek a kdekoľvek sledovaťviac ako 125 miliónov hodín televíznych programov vrátane seriálov, dokumentárnych a hraných filmov. Služba funguje cez internet. Sledovať programy môžete za mesačný poplatok bez reklám.

Zdroj: Ladislav Kováč

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 10:06