StoryEditor

Miloš Zeman pochválil TV Prima. Za zmanipulované spravodajstvo o utečencoch

28.06.2016, 10:43
Český prezident mal dlhé roky pre novinárov iba slová pohŕdania. Teraz - možno vôbec prvýkrát - jedno médium pochválil.

HlídacíPes.org pred časom zdokumentoval, že vedenie televízie Prima nariadilo zobrazovať utečencov ako hrozbu. Ako licencovaná televízia pritom musí Prima v spravodajstve informovať objektívne a nezaujato.

 

O zistení HlídacíPes.org obsiahlo referovali domáce i zahraničné médiá a Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie si objednala obsiahlu analýzu vysielania Primy na tému utečenci. Primu za informovanie o utečencoch pritom Rada kritizovala aj v minulosti.

 

Vedenie televízie manipuláciu so spravodajstvom odmieta a označuje sa za prvé domáce médium, ktoré o utečencoch začalo informovať objektívne. A tvrdí, že sa redakcia stala obeťou kampane potom, „čo TV Prima začala odkrývať pozadie niektorých aktivistických organizácií.“

 

V nedeľu Miloš Zeman za zmanipulované spravodajstvo o utečencoch televízii Prima vystrúhal poklonu. Príznačne sa tak stalo v rámci jej relácie Partia. „Boli (ste) napádaní v otázke objektívnosti spravodajstva. A aj keď to snáď robím prvýkrát v živote, tak by som vám ako médiu chcel zložiť poklonu, že ste sa nenechali zastrašiť,“ uviedol doslova český prezident, ktorý utečencov za hrozbu považuje dlhodobo a na ich adresu sa vyjadruje silne nelichotivo. 

 

Až tak, že napríklad vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zájdi Raad Husajn niektoré Zemanove výroky označil za "xenofóbne a islamofóbne". Vzhľadom k názorovej blízkosti Primy a Miloša Zemana na utečeneckú tému nie je prezidentská poklona až takým prekvapením. Aj keď tým prezident, ktorý má na svojej štandarde husitské „Pravda víťazí“ fakticky pritakáva lži a manipulácii.

 

Ostatne - mnohých klamstiev sme sa od Miloša Zemana a jeho tímu dočkali už v priebehu poslednej prezidentskej kampane. Ďalšia predvolebná kampaň sa rýchlo blíži a mediálna sila televízie Prima - ktorá ide Milošovi Zemanovi na ruku dlhodobo - sa bude hodiť.

 

Osobne by sme budúcim protikandidátom Miloša Zemana rozhodne neodporučili chodiť do predvolebných debát na Prime. Vzhľadom k zjavnému súzvuku TV Prima so súčasnou hlavou štátu aj tendenciám diktovať redakcii spravodajstva jediný správny pohľad na svet by sa napríklad mohli dočkať nejakého nemilého faulu.

 

Ondřej Neumann, text bol pôvodne publikovaný HlídacíPes.org.

Zdroj: Ondřej Neumann, HlídacíPes.org

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 07:33