StoryEditor

Na Slovensku má vzniknúť nový denník

20.09.2013, 07:00
Občianske združenie Indymedia chce od októbra vydávať denník Verejnosť. Išlo by o jeho vôbec prvý printový titul.

Redakcia Stratégie.sk opravuje nepravdivé tvrdenie, ktoré uverejnila v článku s názvom "Na Slovensku má vzniknúť nový denník", v ktorom boli uvedené nepravdivé skutkové tvrdenia týkajúce sa prevádzkovateľa internetového rádia Slobodný vysielač. Rádia neprevádzkuje spoločnosť Indimedia, ako sa uvádzalo v článku zo dňa 20.9.2013. V skutočnosti prevádzkuje spomínané rádio O.Z. Slobodný vysielač.

Pôvodná správa:

Slovenský printový trh sa má v septembri a októbri rozšíriť o nové celoštátne noviny a časopisy. Na Ministerstve kutúry SR sa ich zaregistrovala viac než desiatka.

"Najvyššie" ambície má isté občianske združenie Indymedia SK. Ministerstvu avizuje, že od 17. októbra začne vydávať nový celoslovenský denník Verejnosť. Ako obsahové zameranie označuje "politické, spoločenské, ekologické, hospodárske spravodajstvo".

Indymedia SK nemá priame skúsenosti s vydavateľskou činnosťou. Na webe a Facebooku o sebe tvrdí, že s vydavateľstvom Sofian spolupracuje na "redakčnej činnosti" mesačníka Zem & vek. Ten začal vychádzať v máji, za posledné mesiace sa na titulke venoval témam ako "uberáme sa k III. svetovej vojne?", "sme obeťami farmaceutickej mafie" alebo "potravinová apokalypsa".

Indymedia okrem toho prevádzkuje rozhlasový online stream slobodnyvysielac.sk, ktorý označuje za "najväčší a najkomplexnejší projekt slobodného a nezávislého média v histórii Slovenska". Samotné občianske združenie Indymedia je pobočkou Independent Media Center. Popisuje ho ako medzinárodný kolektív nezávislých žurnalistov. "V desiatkách krajín sa usiluje o vyváženie komerčného a štátom riadeného spravodajstva, pričom redakcie jednotlivých krajín pôsobia autonómne," tvrdí na Facebooku. Jeho web www.indymedia.sk neobsahuje žiadne informácie.

S Independent Media Center aj jeho slovenskou pobočkou sa spájajú viaceré kontroverzie.

Nové printové tituly zaregistrované na Slovensku v septembri

TitulPeriodicitaZameranieVydavateľ
Vertigoštvrťročníkumelecká literatúra, literárna vedaOZ FACE - Fórum alternatívnej kultúry a vzdelávania
KRIMI KRÍŽOVKY bez okuliarovmesačníkkrížovkyREDIMA, s.r.o.
ZEMmesačníkspoločenský magazínSOFIAN, s.r.o.
Molliedvojmesačníkkreativita, nápady, šikovnosť hobby, ručné práceSPOLOČNOSŤ 7 PLUS, s.r.o.
COLOUR MAGAZINE2 krát ročnelifestyle pre ambicióznychMgr. Tatiana Šujetová - AGENTÚRA COLOUR
Petržalčaniná periodicitainformácie zo života v mestskej časti Bratislava - Petržalka a blízkeho okoliaPetržalský okrášľovací spolok, o.z.
VEREJNOSŤdenníkpolitické, spoločenské, ekologické, hospodárske spravodajstvoIndymedia SK, o.z.
INFOMESTAmesačníkkultúrno-spoločenský a informačný mesačnik, inzerciaMgr. Adela Fridrichová
Spoznávame svet okolo násmesačníkpedagogika, školská výchova 1.stupeň ZŠIRIS - Vydavateľstvo a tlač, s.r.o.
Zľavové novinymesačníkinzertné novinyBranislav Ballon
Finest Collectordvojmesačníkumenie, hodnotenie umeleckých diel, dokumentov, výstav a iných vstupov od autorovED-Corporation, s.r.o.
Auto-car.skmesačníkmotorizmus, životný štýlSlovanpress, s.r.o.
STAVBÁRmesačníkstavebníctvo, architektúra, technológie a študentská vedecká činnosť, vzdelávanie, ekonomika, hospodárstvo a politika vo väzbe na stavebníctvo, ekonomiku, hospodárstvo a vzdelávanieSlovenská asociácia stavebných dozorov a odborne spôsobilých osôb uskutočňujúcich stavby
Analýza a výskum v marketingovej komunikácii2 krát ročnemasmediálna a marketingová komunikácia - jazyk vydávania slovenský/český/poľský/nemecký/anglickýUniverzita Konštantína Filozofa v Nitre
FIT štýlmesačníkzdravie, welness, koncíciaORBIS IN, s.r.o.
STUDIA IURIDICA Cassoviensia2 krát ročnevedecký časopis, ktorý sa zameriava na publikáciu pôvodných vedeckých článkov a štúdií tematicky zameraných na rôzne oblasti právnej vedyUniverzita P. J. Šafárika v Košiciach, Právnická fakulta

Zdroj: ik

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 10:26