StoryEditor

"Neospravedlňujeme sa za Paríž, pozrite sa prečo." Video mladých moslimov sa šíri Facebookom

21.11.2015, 16:46

Zaujímavý moslimský pohľad sa šíri sociálnou sieťou a má šancu stať sa úspešným virálnym videom, ktoré dokáže poskytnúť pohľad na celý problém z inej časti sveta.

Po útokoch v Paríži sa na facebookových stránkach Scene On Hai objavilo video, v ktorom mladí Pakistanci hovoria o tom, ako súcitia s ​​obeťami teroristických útokov v hlavnom francúzskom meste, ale nechcú sa za ne ako moslimovia ospravedlňovať. Útoky neospravedlňujú, naopak, tvrdia, že nimi sú pobúrení, pretože práve oni veľmi dobre vedia, čo Francúzsko teraz prežíva.


Zaujímavý moslimský pohľad sa šíri sociálnou sieťou a má šancu stať sa úspešným virálnym videom, ktoré dokáže poskytnúť pohľad na celý problém z inej časti sveta.
 
 
To Paris, From Pakistan Thought provoking message for Paris go...

To Paris, From Pakistan.Please share it as much as you can so it reaches the people in Europe!#PrayForTheWorld

Posted by Scene On Hai on Wednesday, 18 November 2015

"Ahoj! Volám sa Azfar a som moslim z Pakistanu. Radi by sme vám niečo povedali. Sme z tej časti sveta, ktorej sa hovorí Južná Ázia. A mimochodom - nie je to Stredný východ! Chceme hovoriť o útokoch v Paríži. Ako všetci asi viete, 13. novembra sa vo francúzskej metropole odohrali barbarské teroristické činy. Radi by sme vám dali najavo, že sme práve tak šokovaní a zdesení ako všetci ostatní po celom svete. A neustále sa modlíme za to, aby ste boli v bezpečí a aby vám nič nehrozilo. Sme jedným z národov, ktorý úplne presne chápe, čím si prechádzate.

Prečo?

Pretože udalosti ako táto sú v Pakistane normálne. Pred necelým rokom bola napadnutá škola v Pešávare, útočníci pritom brutálne zavraždili viac ako 130 detí.

Nebudeme sa ale ospravedlňovať za udalosti v Paríži. A povieme vám prečo.

Nemôžeme byť zodpovední za činy niekoľkých vyšinutých jedincov, ktorí bohvieprečo tvrdia, že sú ako my. Skúste sa na to pozrieť takto: je to, ako by ste všetkým Nemcom dávali za zodpovednosť to, čo urobil Hitler. Alebo ako by ste robili všetkých Číňanov zodpovedných za to, čo urobil Mao. Alebo ako by ste robili všetkých Rusov zodpovedných za to, čo urobil Stalin.

Viete o tom, že napriek všeobecnému presvedčeniu sú najväčšími obeťami terorizmu práve moslimovia? Osem z desiatich krajín sveta, ktoré najviac trpia terorizmom, sú moslimské krajiny. Len za posledný rok bolo v moslimských oblastiach v Afganistane, Iraku a Sýrii zabitých 18 668 ľudí.

Je veľmi jednoduché zvaľovať vinu na utečencov, ktorí hromadne prichádzajú do Európy. Musíte ale pochopiť, že utekajú pred rovnakými ľuďmi, ktorí majú tieto útoky na svedomí. Verte mi: priemerný moslim je frustrovaný len vtedy, keď mu dôjde Nutella. Nahnevaný? Keď prehrá zápas vo FIFE 16. Otrávený? Keď si ráno nedá kávu. A jediná vec, ktorú krájame a opekáme, je pekný plátok šťavnatého hovädzieho steaku.

Úprimne povedané: sme úplne rovnakí ľudia ako vy. Riešime rovnaké problémy ako vy. Túžime po rovnakých veciach, máme rovnaké sny a ciele ako vy. A keď večer v posteli zaspávame, a dúfame a modlíme sa, aby sme sa prebudili v lepšom svete pre nás pre všetkých."

Článok bol uverejnený na portáli MediaHub.cz.

 
 

Zdroj: MediaHub

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 06:11