Vanessa Pose v seriáli Nezvestná. Foto: DomaDoma
StoryEditor

Nezvestná: Na Doma pôjde nová americká telenovela

24.04.2014, 18:09
Telenovela Nezvestná alias Dónde está Elisa prichádza na obrazovky Doma. Nahradí seriál Nespútaný anjel.

Televízia Doma chystá ďalší premiérový seriál. Od štvrtka 15. mája začne vysielať novinku s názvom Nezvestná.

Nezvestná, v origináli ¿Dónde está Elisa?, dostane na Doma miesto cez pracovné dni od 14. hodiny. Nahradí telenovelu Nespútaný anjel (Cuidado con el ángel), ktorá sa skončí.

Telenovela Nezvestná má sto epizód a Doma ju kúpila od distribučnej spoločnosti Telemundo, od ktorej v minulosti získala tituly ako Vojna Monteovcov (Los Herederos del Monte) alebo La Reina del Sur (ten sa zatiaľ iba chystá odvysielať).

Na rozdiel napríklad od Nespútaného anjela Nezvestná nevznikla pre latinskoamerický trh. Tvorcovia prebrali námet už natočenej telenovely ¿Dónde está Elisa? z Chile a úplne odznova ho prerobili špeciálne pre Severnú Ameriku. Dej zasadili do USA a pridali prvky typické pre americkú seriálovú produkciu.

V USA sa Nezvestná vysielala v roku 2010 na kanáli Telemundo. Sledovanosť bola dobrá, distribútor veril aj jej kvalitám a prihlásil ju na medzinárodnú televíznu súťaž Zlatá ruža (Rose d'Or), kde získala nomináciu. Samotný formát po Chile a USA neskôr prerobili aj na ďalších trhoch.

Seriál Nezvestná

O čom je: Elisa a jej bratranci navštívia bar, ona bez stopy zmizne. Rodičia zistia, že pravda je surovejšia než si predstavovali...

Elisa je sedemnásťročná dievčina, ktorá pochádza z veľmi dobre situovanej rodiny. Príbeh začína na oslave narodenín Elisinho otca v prázdninovom dome v Malibu. Zíde sa celá rodina. Bratranci a sesternice Elisu prehovoria, aby s nimi išla do baru. Elisa musí rodičov veľa prehovárať, nechcú ju pustiť, ale nakoniec jej to dovolia. V dohodnutú hodinu ju jej matka Dana a teta Cecilia idú vyzdvihnúť. Všetci okrem Elisy sa stretnú pri aute... Začína pátranie na vlastnú päsť, ale Elisa nikde. Rodičia už sú zúfalí. Nezostáva než zavolať políciu a ohlásiť zmiznutie dcéry. Polícia je spočiatku skeptická a presviedča rodičov, že dcéra určite zostala niekde s kamarátom. Lenže keď začnú pátrať, dôjdu k záveru , že sa stalo niečo vážne. Vyšetrovaním sú poverení detektívi Cristóbal Rivas a Gisela Cruzová. Prídu s rôznymi teóriami. Nenávideli únoscovia jej otca , a preto ju uniesli? Bolo to kvôli jej pomeru s bratrancom Santiagom Utiekla od rodičov, pretože ju zneužívali? Alebo je za akciou žiarlivá sesternica Flor ? Možno však bolo dievča len v nesprávnom čase na nesprávnom mieste...

Žáner: telenovela, thriller

Originálny názov: ¿Dónde está Elisa? / Missing

Krajina pôvodu: USA (2010)

Herci: Catherine Siachoque, Gabriel Porras, Sonya Smith, Roberto Mateos, Jorge Luis Pila, Omar Germenos, Ivelin Giró, Ismael la Rosa, Vanessa Pose, Melvin Cabrera, Rubén Morales, Karina Mora, Jason Canela, Carmen Aub, Mauricio Henao a ďalší

Distribútor: Telemundo

Čo na to Stratégie: Nezvestnú sme prvýkrát videli práve na festivale Rose d'Or, kde síce nezískala hlavnú cenu, ale aspoň sa ukázala potenciálnym vysielateľom. Seriál ako jeden z prvých priniesol to, z čoho dnes veľké hispánske televízne siete ťažia dodnes. Kombinuje klasické latinskoamerické telenovelové prvky, ale dáva im "USA" rozmer: iné herectvo, reálie, detailne prepracovaná kamera a využívanie delenej obrazovky, väčšia výpravnosť. A posúva aj žáner: Nezvestná nie je klasická telenovela, je to skôr thriller. Vyzerá ako ktorýkoľvek moderný americký seriál, rovnako pracuje s emóciami. Jej cieľom bolo osloviť skôr modernejšieho a mladšieho diváka. Vydarila sa nadpriemerne.

http://youtu.be/HvxQD03dbyE

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 17:27