Strážca poriadku (Justified)
StoryEditor

Nové stanice v káblovkách: Čo ponúknu AXN White a AXN Black

20.09.2013, 17:45
Stratégie zanalyzovali program nových staníc. Čo nové ponúknu? Sklamú pôvodných divákov AXN Crime a AXN Sci-fi? Pozrite sa, čo na to hovoríme my.

Kábloví, satelitní a IPTV operátori zaradia v utorok 1. októbra do ponuky dve nové stanice AXN White a AXN Black. Nahradia doposiaľ šírené AXN Crime a AXN Sci-fi, ktoré zaniknú. V čom budú nové televízie nové a v čom budú pokračovať? Stratégie prinášajú programovú analýzu.

Ako ukázala analýza, AXN Black (náhrada za AXN Sci-fi) sa od pôvodného programového zamerania vo veľkej miere odkloní. V štruktúre pribudnú reality žánre, ktoré budú tvoriť takmer tretinu vysielania: klasické reality programy 16,5 % z celkového vysielacieho času, docureality takmer 15 % a reality šou so športovou/hobby tematikou 1,4 %. Doposiaľ na AXN Sci-fi neboli natoľko zastúpené: stanica ponúkala prevažne hrané seriály a teleshopping.

Sci-fi seriály budú mať na AXN Black približne 13,7-percentný priestor. O tom, že nová televízia nechce byť len pre fanúšikov sci-fi, svedčí aj jej štruktúra. Pôvodné sci-fi seriály obsadili prevažne off-timové sloty ráno a popoludní. Divácky silnejšie večerné okná patria prevažne reality šou a docu žánru. AXN Black ponúkne tituly ako Lovci kačíc (Duck Commander) od Electus International alebo Pokusy s pokrmami (Food Jammers).

AXN v tlačovej správe uvádza, že obe nové stanice sa zameriavajú primárne na ženy aj mužov od 15 do 54 rokov žijúcich v mestách. V prípade AXN Black je citeľný programing smerom k mužom.

Čo na to Stratégie: Už pôvodná AXN Sci-fi sa začala odkláňať od svojho názvu, do programu prenikali nové žánre. Takáto úzko špecializovaná televízia mala na trhu obmedzené možnosti a potenciál v káblovkách. Prerod na AXN Black môže jej prevádzkovateľovi Sony v stredoeurópskom regióne iba pomôcť. Divácka základňa by sa týmto krokom mohla rozšíriť. Pôvodní diváci AXN Sci-fi môžu byť sklamaní, ale nájdu si niečo aj na novej AXN Black. Rozhodnutie ponúknuť relatívne nové mužské seriály ako Spartacus tomu výrazne dopomôže a zároveň posilní značku stanice. Otázne je, či nebol prienik reality žánrov príliš rázny. Na trhu sú totiž v tomto segmente etablované viaceré silné značky (History, Discovery Channel, CBS Reality). AXN Black by sa dalo robiť aj s kvalitnými hranými seriálmi.

Premiérové seriály: Spartacus, Primeval: New World, No Limit, Strážca poriadku (Justified), Čierne zlato (Black Gold), Lovci kačíc (Duck Commander), Hrdina (Hero), Hammer a Chew (Hammer & Chew), Drevorubači (Lumberjacks), Pokusy s pokrmami (Food Jammers), Záchrana autobazárov (Car Lot Rescue), Skúšobná jazda (Test Drive), Zaostrené na bikini (Bikini Destinations), Skutoční ľudia (Real Humans), Odhalenie: prípady sprisahania (Unsealed: Conspiracy Files), Pristihnutý s rukami od krvi (Caught Red Handed), Hannibal

AXN White, ktorá nahradí AXN Crime, si nechá viacero pôvodných seriálov, no dostanú horšie časy. Pokračuje napríklad detektívny seriál To je vražda, napísala (Murder, She Wrote), ale pôjde už len s jednou epizódou po 22. hodine.

Kriminálky budú mať značný priestor aj na AXN White: viac než tretinu z celkového vysielacieho času. Pribudnú ďalšie žánre cieliace na ženy: rodinné, dramatické, lekárske seriály či romantika. Približne desiatke nových seriálov bude dominovať Láskavý dotyk (The Client List) s Jennifer Love Hewitt. AXN ho má od svojej matky Sony Pictures.

Čo na to Stratégie: Z programu AXN White je nám jasné, že stanica chce naďalej cieliť na ženy. Ale cítiť snahu omladiť divácku základňu. AXN Crime vysielala prevažne americké kriminálky z 80. a 90. rokov a lovila v cieľovke žien 40+. Nová stanica má pravdepodobne záujem o mladšie ročníky.

Z programového hľadiska je tu však riziko, že diváci ju nebudú vedieť dobre prečítať. Ťažko si predstaviť diváčku, ktorá si najskôr pozrie moderný The Client List a potom bude pokračovať pri Jessice Fletcherovej a Murder, She Wrote. Cieľovka týchto dvoch seriálov je odlišná. Podobných nástrah je v programe AXN White viac. Predpokladáme, že štruktúra sa v budúcich mesiacoch vykryštalizuje. Potom bude AXN White klasická ženská televízia.

Podľa nás však nebol zlý ani projekt AXN Crime. Potreboval iba doplniť klasické kriminálky o tie novšie a modernejšie, aby sa znížil vek jeho diváčok. Na to však pravdepodobne prevádzkovateľ nemal dobrú vlastnú knižnicu (Sony Pictures má celkovo špecifické portfólio seriálov - najmä drámy, ktoré na Slovensku nepatria k diváckym ťahákom. A silná je vo filmoch) ani akvizičné možnosti.

Premiérové seriály: Viac než čokoľvek (More than Anything), Cesty života (Life Lines), Ranč Heartland (Heartland), Láskavý dotyk (The Client List), Grand Hotel, Jesť, meditovať a milovať (Eat, Pray and Love), Okúzlenie (Incantesimo), Obchodný dom Paradise (The Paradise), Vyššia a nižšia spoločnosť (Upstairs Downstairs), Nezvestní (Missing), Sherlock

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 00:28