Jaroslav Haščák
StoryEditor

O budúcnosti Sme a Petit Pressu sa rozhodne už čoskoro

08.10.2014, 00:05
Otázka, kto bude vlastniť Petit Press, sa vyrieši už onedlho. Slovenský akcionár má posledné hodiny, aby si uplatnil predkupné právo.

Už čoskoro sa rozhodne o tom, kto získa polovičný podiel vo vydavateľstve Petit Press.

Súčasnými spoluvlastníkmi Petit Pressu sú Prvá slovenská investičná skupina podnikateľa Petra Vajdu a nemecký mediálny dom Rheinisch-Bergische. Obaja majú 50-percentné podiely, no Rheinisch-Bergische chce svoj podiel predať.

Záujem podľa medializovaných informácií prejavila Penta. Predkupné právo však má Prvá slovenská investičná skupina. Ako v rozhovore pre Sme.sk povedal šéfredaktor denníka Sme Matúš Kostolný, vyprší tento týždeň. Podľa našich informácií to bude už dnes.

Šéfredaktor Sme tvrdí, že ponuka na odkup prišla od spoločnosti Penta a bola "skrytá za agentúru SITA". Oficiálne sa teda polovičným vlastníkom Petit Pressu môže stať SITA.

Možné scenáre

- Prvá slovenská investičná skupina dorovná ponuku, ktorú dala Penta/SITA a stane sa stopercentným vlastníkom Petit Pressu - málo pravdepodobné

- Penta/SITA získa 50 % v Petit Presse - vysoko pravdepodobné

- nič sa nezmení a Rheinisch-Bergische si ponechá polovicu - nepravdepodobné

Ak sa naplní druhý scenár a do vydavateľstva priami či nepriamo vstúpi Penta, možno očakávať odchod kľúčových ľudí z vydavateľstva. Šéfredaktor Matúš Kostolný už zaujal negatívny postoj voči Pente: "Penta svojimi krokmi a rozhodnutiami v minulosti už niekoľkokrát ukázala, že má inú predstavu o slobode slova a nezávislosti žurnalistiky, ako máme my tu v denníku Sme," povedal vo videu a dodal: "Je veľmi pravdepodobné, že reakcia bude iná ako doteraz pri nákupoch médií, ktoré Penta urobila."

Zdroj: ik

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 23:56