StoryEditor

Odvážne, objektívne a blízke divákom

18.10.2012, 12:18

Lukáš Diko chce mať také spravodajstvo RTVS.

Rada RTVS dnes diskutovala o novom formáte spravodajstva Slovenskej televízie.

Verejnoprávne spravodajstvo by malo byť odvážne, objektívne a blízke divákom. Na dnešnom zasadnutí Rady Rozhlasu a televízie Slovenska to povedal nový riaditeľ centier spravodajstva RTVS Lukáš Diko. Dodal, že v prípade televízneho spravodajstva si to vyžiada veľa zmien.

Kým rozhlasové spravodajstvo je podľa Dikových slov viac-menej v poriadku, v prípade spravodajstva Slovenskej televízie je pred ním a pred celým manažmentom RTVS veľa práce. Za jeden z najväčších a kľúčových problémov považuje technickú zastaranosť. Tá podľa Dika výrazne limituje kvalitu spravodajstva.


"Aj v spolupráci s technickým oddelením chceme čo najskôr obmeniť všetku technológiu v celej sekcii televízneho spravodajstva," uviedol Diko. Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika k tomu dodal, že kompletná technologická obnova si vyžiada určitý čas, do konca roka by sa však mal zlepšiť aspoň čiastočne obrazový formát spravodajstva. "Pôjde o zmeny v grafike, bude to viditeľné," povedal Mika.


Zlepšiť spravodajstvo by mali nové systémy vnútorného fungovania a nová koncepcia spravodajstva. Ambícia je takisto spravodajskú sekciu personálne doplniť a posilniť. "Chceme pritiahnuť tých najlepších ľudí, ktorí na trhu sú, uvidíme, čo sa nám v tomto smere podarí," povedal Diko.

Cieľom technologických, formátových i personálnych zmien je podľa Dika vytvoriť najlepší televízny informačný zdroj, zdôraznil však, že prioritou nie je najsledovanejšie, ale kredibilné spravodajstvo. "Samozrejme musíme mať ambíciu, aby to ľudia chceli pozerať,“ dodal.

"Radi by sme tiež spolupracovali s katedrami žurnalistiky a pripravovali budúcich novinárov, ktorí by neskôr boli schopní pôsobiť v RTVS," povedal Diko a Mika ho doplnil slovami: "RTVS by určite mala mať takúto ambíciu, chce to však čas a reálny projekt."

Zdroj: TASR, mia

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 20:27