Článok v časopise Spy (reprofoto)
StoryEditor

Český herec vysúdil peniaze od bulváru. Pozrite si video zo súdu

20.03.2015, 12:47
Ondřej Vetchý vyhral spor s českým bulvárom Spy, ktorý v článku vydával jeho manželku za milenku.

Herec Ondřej Vetchý uspel so žalobou na týždenník Spy. Už zaniknutý časopis podľa súdu zásadne pochybil, keď pred dvoma rokmi uviedol, že herec prišiel na vyhlásenie Českého leva s milenkou. Vetchý v skutočnosti na akciu dorazil so svojou ženou. Informuje iDnes.cz.

Manželia vysúdili celkom 700 tisíc Kč, štvrtkový verdikt je neprávoplatný.

Mestský súd v Prahe Vetchému prisúdil 500 tisíc korún, jeho žene 200 tisíc. Každý požadoval pol milióna. Peniaze má zaplatil vydavateľstva Bauer Media, ktoré časopis Spy prestalo vydávať vlani v apríli.

"Som spokojný. Boj to bol dlhý a sme unavení," povedal pre iDnes.cz po rokovaní súdu Vetchý. Na problematickom článku mu podľa jeho slov neprekáža len lživosť, ale najmä zlý zámer. "Nesnažili sa realitu interpretovať bulvárnym spôsobom, ale likvidačným," uviedol.

Článok uverejnený v bulvárnom časopise Spy obsahoval fotografiu, na ktorej na slávnostný večer do Lucerny prichádza Vetchý s manželkou. V texte pritom stálo, že na odovzdávanie cien dorazil so svojou milenkou. Manželom prekážali aj ďalšie, údajne nepravdivé informácie z ich súkromia. "V tom článku o mne nie je nitka dobrého. Ani keby som bol kurevník alebo gay, ktorý sa na záchodoch schádza s mužmi, tak ani vtedy by nebolo vyznenie tak jednoznačne zahanbujúce ako v tomto prípade," uviedol vo štvrtok Vetchý.

Vtedajší šéfredaktor týždenníka Pavel Novotný priznal, že došlo k chybe. Odmietol však, že by lož napísal úmyselne. "Keby som to vedel, tak by som to nenechal ísť do tlače. Naozaj došlo k pochybeniu v redakcii, ale ja som to nevedel, nevedel som, že sa dopúšťam nejakej chyby. Neurobil som to schválne," povedal na súde. Vetchý naopak tvrdil, že omyl je vylúčený. "Podstatná informácia je, že pán Novotný moju ženu dvadsať rokov pozná," povedal herec. Jeho právna zástupkyňa Lenka Radoňová uviedla, že nepochybuje o zlom úmysle. "Zlý úmysel bol preukázaný. Pán Novotný pozná pána Vetchého od detstva. Zverejniť takúto informáciu je trestuhodné," uviedla. Sudkyňa Dagmar Stamidisová jej dala za pravdu len čiastočne. "Je ťažké povedať, či išlo o zlý úmysel pána Novotného ublížiť žalobcom, avšak jednalo sa o jeho zásadnú nedbalosť a neprofesionálne prístup. Snažil sa, aby vzbudil senzáciu. Súd neuveril tvrdeniu, že ženu nepoznal, skôr to neriešil," vysvetlila.

Právny zástupca vydavateľstva Jiří Trunečka zvažuje odvolanie. Vo svojom návrhu poukázal na to, že rovnakú nepravdivú informáciu zverejnila aj ďalšie médiá. "Pretože ale ide napospol o internetové portály, informáciu neskôr stiahli," vysvetlil.

 

Čo funguje online a offline? Aká je budúcnosť televízie? Ako si získať zákazníka? Aj o tom budú hovoriť najdôležitejší ľudia v mediálnej a marketingovej brandži na konferencii Living on the Edge vo štvrtok 26. marca. Príďte na Living on the Edge aj vy. Kompletný program a prihlášku nájdete na hnonline.sk.

Zdroj: iDnes.cz/Pavla Kubištová, Jiří Pánek

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 14:25