StoryEditor

Označené "konšpiračné" weby začínajú prichádzať o tržby

03.05.2016, 16:51
Weby prišli o príjmy z takmer 3 000 kampaní, ktoré zadávatelia odmietli na weboch spustiť.

Pred dvomi týždňami vznikol zoznam, ktorý označil vybrané weby za konšpiračné. Jeho cieľom bolo upozorniť zadávateľov reklamy, aby si zvážili, či budú na podobných weboch inzerovať. 

Od tej doby prišli označené weby o tržby z 2 813 kampaní. Reklamy z týchto kampaní sa už nezobrazujú na weboch s označeným pochybným obsahom, píše sa v tlačovej správe, ktorú vydala PR agentúra Seesame, ktorá je hlavným partnerom projektu konspiratori.sk.

V skutočnosti sa však odhaduje, že počet kampaní, z ktorých weby mohli získať príjmy, je vyšší než spomínaných takmer 3 000 kampaní. Zástupcovia projektu evidujú ďalších 700 manuálnych stiahnutí zoznamu konšpiračných webov vo forme exportných súborov TXT, CSV alebo XML. Tie môžu zadávatelia vložiť do rozhrania ľubovoľného reklamného systému a tak zabrániť, aby sa ich kampaň zobrazila na vybraných weboch. „Odhadujeme, že skutočný počet ošetrených kampaní môže byť teda aj niekoľkonásobne vyšší,“ vysvetľuje riaditeľ digitálnej agentúry NetSuccess Ján Urbančík, ktorý je autorom projektu. 

Od svojho spustenia stránka konspiratori.sk zaznamenala 100 000 zobrazení. Návštevníci stránky nahlásili ďalších 40 podľa nich podozrivých webov. Celkovo projekt má veľkú odozvu a to najmä zo strany dotknutých sporných webov. Od ich prevádzkovateľov prichádzajú obvinenia a osobné vyhrážky. "Snažíme sa však odpovedať a argumentovať každému, kto stojí o rozumnú diskusiu,“ dodáva Urbančík. K projektu sa prihlásili aj ďalšie agentury, ktoré ho chcú, naopak, podporiť. 

Projekt konspiratori.sk vznikol s cieľom chrániť zadávateľov reklám pred spájaním značiek so sporným obsahom na internete. Prostredníctvom reklamných sietí totiž zadávatelia reklamy priamo podporujú fungovanie a existenciu spomínaných webov, keďže jedným z ich príjmov sú práve príjmy z reklamných kampaní. V Česku sa prvá firma prihlásila k tomu, že zablokuje reklamy na konšpiračných weboch.  

Zoznam konšpiračných webov pripravuje komisia zložená z politológov, novinárov a spoločensky činných ľudí. Na zoznam sa dostávajú weby, ktoré majú podľa komisie propagandistický obsah, či iným spôsobom porušujú novinársku etiku. 

 

Čítajte tiež:

 

 

 

Zdroj: eb.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 22:18