StoryEditor

Perex vystupuje z auditu ABC

13.09.2012, 15:54
Údaje o predanom náklade denníka Pravda bude od septembra zverejňovať na svojom webe.

Vydavateľstvo PEREX dňom 12. 9. 2012 vystupuje zo združenia Kancelária pre overovanie nákladov tlače ABC SR. Údaje o predanom náklade denníka Pravda bude od septembra zverejňovať na svojom webe.

 

Spoločnosť PEREX už ďalej nebude participovať na overovaní predaného nákladu periodickej tlače realizovaného Kanceláriou pre overovanie nákladov tlače ABC SR. Dôvodom je nespokojnosť so závermi a obsahom metodiky overovania, schválenými v apríli 2012.

 

Podľa oficiálneho vyjadrenia vydavateľstva sa „nestotožňuje so závermi a obsahom metodiky overovania schválenými na Valnom zhromaždení Kancelárie pre overovanie nákladov tlače ABC SR dňa 26.4.2012, ani so spôsobom jeho prijatia.“ Oznamuje to v liste zaslanom dnes členom Valného zhromaždenia.

 

PEREX považuje nedávnu „zmenu metodiky“ za „nešťastné rozhodnutie, ktoré v konečnom dôsledku môže poškodzovať printový trh a čitateľskú obec.“

 

V liste tiež vydavateľstvo vysvetľuje svoje stanovisko opisom celého jarného procesu schvaľovania zmeny metodiky. Celý postup a tiež samotná zmena bola podľa vydavateľa vo vzťahu k členom združenia nekorektná, pretože im vraj nebol doručený návrh textu zmeny metodiky overovania pred dňom konania valného zhromaždenia a neexistovala tak možnosť vyjadriť sa k návrhu, ani predložiť návrhy na úpravu navrhovanej metodiky.

 

Alexej Fulmek, predseda ABC SR, v reakcii na odstúpenie PEREXU pre Stratégie povedal, že akceptuje rozhodnutie Perexu: „... pretože v prípade, že by Pravda neumožnila audit po zmene metodiky, museli by sme ju zo systému vylúčiť a takýto represívny nástoj sme v doterajšej 12-ročnej histórii ABC SR nepoužili ani raz. Verím, že to bude prvý a posledný vydavateľ, ktorý vystúpil zo systému kvôli úprave metodiky schválenej väčšinou hlasov na VZ ABC SR.“

 

Alexej Fulmek zároveň pripomína, že zmena v metodike ABC SR dala audítorovi možnosť kontrolovať a jednoznačne identifikovať výtlačky, ktoré sú rozdávané alebo predávané neštandardnými cestami s cieľom nevykazovania rozdávaných výtlačkov v predajných číslach: „Zmena metodiky je platná od mája, ale Pravda avizuje vystúpenie zo systému až v týchto dňoch, kedy audítor realizuje audit predaného nákladu za prvý polrok 2011.“

 

PEREX bude od septembra 2012 údaje o tlačenom a predanom náklade denníka Pravda zverejňovať mesačne do 10. dňa príslušného kalendárneho mesiaca na webovej stránke www.pravda.sk. Overenie týchto údajov bude vykonávať nezávislý audítor štvrťročne. Správa a výrok audítora budú takisto vždy zverejnené na stránke.

 

Zdroj: mia

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 11:52