StoryEditor

Playboy vydal prvú titulku v novom dizajne. Mnohých sklamala

05.02.2016, 12:44
Pánsky magazín chcel menej nahoty. Namiesto toho vraj ukazuje príliš mladé modelky.

Playboy, pánsky erotický magazín známy titulkami s nahými ženami, sa v októbri 2015 rozhodol pre zmenu. Chcel prestať publikovať nahé ženy a priblížiť sa k mladším čitateľom. Súčasťou mal byť aj obsahový a vizuálny redizajn časopisu.

Najväčšiu zmenu, ktorú Hugh Hefner, zakladateľ časopisu, hlásil bolo, že z tituliek zmiznú obnažené telá. Dôvodom bol internet a to, že dnes má muž so smartphonom nahú modelku na jeden klik. Magazín sa tak digitálnej dobe potreboval prispôsobiť. Okrem vizuálnej zmeny, mal prejsť aj obsahovou. Čo sa v tom čase považovalo za rozumný krok, keďže vek návštevníkov playboy.com sa znížil zo 47 na 30 rokov a ich počet sa zvýšil na 16 miliónov (z predchádzajúcich 4 miliónov).

Včera sa zverejnila ukážka titulky nového čísla magazínu a podľa reakcií, ktoré sa spustili, zmenou určite prešiel. Nie však pozitívnou. Ak ste čakali oblečenú ženu s jemnou dávkou erotiky, budete rovnako sklamaní. Na titulke je 20 ročná modelka, ktorá sa preslávila fotkami na Snapchate a Instagrame, kde má 250 000 followerov.

Modelka je známa svojimi očami, z ktorých každé je inej farby. Na titulke má pózu, akoby držala pred sebou smartphone a chcela si spraviť selfie. Ruka však už presahuje okraj titulky. Titulka tak potvrdzuje cieľ magazínu - upútať mladších čitateľov. 

Problémom však je mladícky výraz modelky. Jej vek si všimli viacerí skalní fanúšikovia magazínu, ktorí sa v komentároch na Twitteri vyjadrili, že s magazínom končia. Rovnako mnohí nepochopili zmenu, ktorá bola avizovaná – modelka nie je totiž zahalená, práve naopak. Rozdiel medzi nahými modelka predtým a teraz nijak výrazne nespozorovali. Avizovaný koniec s nahými ženami sa, zdá sa, nekoná.

Takto na svojom Twiteri magazín ohlásil svoju prvú titulku po zmene. 

Komentáre, ktoré titulka spustila, vyjadrovali sklamanie mužskej časti čitateľov. 

 

O tom, ako sa zmenili obrázky vo vnútri magazínu, píše New York Times. Ženy, medzi ktorými pózuje aj pra-pra vnučka Ernesta Hemingwaya, sú neretušované. Isté však je, fotograf je majster vo využívaní svetiel tak, aby modelky napokon vyzerali dokonale. Portál tiež píše, že v najnovšom v marcovom vydaní sú fotografie zrnité a vidieť, že boli pripravované "na kolene". Z titulky tiež zmizol claim Zábava pre mužov, ktorý zdobil magazín od jeho začiatku. Niektoré typické prvky však magazín v marcovom vydaní zachoval, ako napríklad dlhé rozhovory či eseje známych prispievateľov. 

Čo sa týka obsahu, z magazínu zmizne časť s kreslenými obrázkami, čo bolo najťažšie pre jeho zakladateľa, ktorý má k nim veľmi blízko. Titulky po novom údajne nebudú nikdy zobrazovať úplne nahé telá, ale stále budú zobrazovať dosť, aby sa bolo na čo pozerať. Portál Fortune prirovnal magazín po najnovšej zmene k Vanity Fair, ktorý sa venuje kultúre a móde. 

Magazín Playboy je americký magazín, ktorý vychádza od roku 1953. Od tej doby sa z neho stal ikonický pánsky erotický magazín, ktorého spoznáme podľa čierno bieleho zajačika v logu. 

Zdroj: Erika Brindzová

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 06:56