StoryEditor

Poliaci sa vzbúrili proti "znásilneniu" médií vládou. Prestávajú sa pozerať na verejnoprávnu televíziu

03.05.2016, 12:00
Poliaci sa rozhodli protestovať proti ovládnutiu verejnoprávnych médií poľskou vládou nielen na uliciach poľských miest, ale aj vo svojich obývačkách.

Poliaci sa rozhodli protestovať proti ovládnutiu verejnoprávnych médií poľskou vládou nielen na uliciach poľských miest, ale aj vo svojich obývačkách.

Potom, čo bol do čela poľskej verejnoprávnej televízie TVP dosadený bývalý poslanec vládnej strany PiS a dlhoročný spolupracovník bratov Kaczyńských Jacek Olgierd Kurski a došlo k masívnemu odchodu dlhoročných redaktorov, moderátorov a editorov správ na kanáloch TVP, sa ukazuje, že došlo k zásadnému poklesu sledovanosti TVP a hlavne správ, ktoré sú opozíciou, ale aj zahraničnými pozorovateľmi, považované za propagandistický nástroj vlády.

Podľa posledných výsledkov prieskumov spoločnosti Nielsen Audience stratili hlavné kanály poľskej verejnoprávnej televízie TVP1 a TVP2 cez desať percent divákov v hlavnej komerčnej skupine 16 - 49 rokov a sedem percent všetkých divákov. Výsledky zverejnila minulý týždeň Gazeta Wyborcza.

Obrovský pokles zaznamenali hlavné večerné správy - Wiadomości na TVP1.

Wiadomosci bývali najsledovanejším programom poľských televízií. To sa ale zmenilo. Podľa údajov zverejnených na webe Wirtualnemedia.pl sa v apríli stali najsledovanejším spravodajským programom Fakty na televízii TVN. Prvýkrát sa im to podarilo už počas februára a začiatkom marca. V týždni 18. - 24. apríla 2016 mali Wiadomości 2 589 663 divákov a Fakty 3 078 401.

Zdroj: Wirtualnemedia.pl

K bojkotu verejnoprávnej televízie divákov pravidelne vyzýva napríklad protestné hnutie Komitét na obranu demokracie - KOD

Zdroj: Mediahub.cz

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 11:31