StoryEditor

Politický boj o RTVS a koncesie pokračuje

06.06.2016, 17:05
Kým minister kultúry Maďarič bude zvažovať svoje ďalšie kroky, Hrnka z SNS trápi dvojbodka, RTVS nechce komentovať politické vyhlásenia.

Koncom minulého týždňa oznámil predseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko po skončení Koaličnej rady, že zvyšovanie koncesionárskych poplatkov za službu RTVS sa od januára konať nebude. Na toto vyhlásenie dnes reagoval minister kultúry SR Marek Maďarič. V prípade, že sa zvýšenie koncesionárskych poplatkov nepodarí presadiť podľa aktuálneho návrhu novely,  Marek Maďarič (Smer-SD) zváži svoje ďalšie kroky i samotné pôsobenie vo funkcii. Na dnešnej tlačovej konferencii zároveň uviedol, že návrh zákona o úhrade za služby verejnosti pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) ponechá v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Je ochotný zohľadniť konštruktívne pripomienky, no zároveň aj pripravený predložiť návrh na rokovanie vlády aj s prípadnými rozpormi.

 

Maďarič v reakcii na výsledok piatkovej  Koaličnej rady priznal, že ho zaskočil postup SNS, ktorá odmietla návrh podporiť bez splnenia podmienok týkajúcich sa obsahu vysielania. "Nerozumiem spôsobu, akým SNS nastolila problém cez médiá," uviedol minister. "Nerozumiem ani obsahu podmienok, ktoré kladie, niektoré sú formálne, niektoré vágne, niektoré chybné," povedal Maďarič.

 

Podľa neho ide o porušenie Programového vyhlásenia vlády (PVV). "Ak sa budeme tváriť, že PVV je sväté, po tomto precedense nie je sväté nič," uviedol Maďarič. Minister kultúry SR kritizoval aj to, že nebol prítomný na rokovaní Koaličnej rady. O motivácii SNS nepodporiť návrh zákona špekulovať nechce, nekomentoval ani to, či ide o snahu personálnej zmeny na poste riaditeľa RTVS. Na otázku, či bude mať jeho postup podporu, odpovedal, že "sa to ukáže pri hlasovaní".

 

Zvýšenie koncesií je nepopulárne opatrenie
Maďarič vyhlásil, že v súčasnosti je existencia verejnoprávnych médií potrebná viac ako inokedy pri šírení kultúry a demokracie. Upozornil, že nezávislosť inštitúcie predpokladá aj primerané financovanie prostredníctvom koncesionárskych poplatkov. Maďarič si je vedomý, že zvýšenie úhrad je nepopulárne opatrenie. "Politik však musí prijímať aj také, ak sú potrebné," povedal Maďarič a zdôraznil, že RTVS preukázal nielen zlepšenie hospodárenia, ale aj kvalitatívny nárast svojej produkcie, v televíznom i rozhlasovom vysielaní, potrebuje však prostriedky pre ďalšiu existenciu a rozvoj.

 

Slováci nie sú dvojbodka
Proti zvyšovaniu koncesionárskych poplatkov sa postavila Slovenská národná strana, ktorá je presvedčená, že ešte pred zvyšovaním poplatkov musí prejsť RTVS "výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou". SNS v tejto súvislosti poukazuje na spravodajstvo a publicistiku, ale aj na jazykovú kultúru redaktorov a moderátorov. Národniari kritizujú aj neadekvátne rozdeľovanie fondov na audiovizuálnu tvorbu pre jednotlivé štúdiá a jej centralizáciu do Bratislavy. "Nepovedali sme, že novelu nepodporíme, ale nepodporíme ju, kým sa nedoriešia ďalšie veci, ktoré súvisia s obsahom vysielania RTVS," uviedol podpredseda SNS Anton Hrnko.

 

Na výčitku rezortu kultúry, že postup SNS i koaličných partnerov, ktorí súhlasia s podmieňovaním zvýšenia koncesií, je de facto porušením programového vyhlásenia vlády (PVV), uviedol Hrnko, že aj pre SNS je dodržiavanie PVV principiálne. "Musí sa to však brať v celku, nie vyťahovať jednotlivé čerešničky z torty," povedal.

Podľa portálu Aktuality.sk Hrnko chce na RTVS meniť ako logo, kde mu prekáža dvojbodka, tak aj spravodajstvo. „Aj logo, aj názov. Chceli by sme, aby sa to v slovenčine volalo tak, ako sa to má volať: Slovenský rozhlas a televízia. A nie dvojbodka. Slováci nie sú dvojbodka,“ vysvetľoval podľa portálu Aktuality.sk Hrnko. V spravodajstve sa zase vraj nevie identifikovať, „v mene koho to spravodajstvo ide“.  Tvrdí, že nie je v záujme verejnosti, aby na Slovensku prišla masová migrácia. Toto verejnoprávne spravodajstvo dnes vraj nespĺňa. Hrnko by chcel vo vysielaní viac priesotru pre regionálne štúdiá a celkovo, SNS chce, aby RTVS fungovala.

 

Ako reaguje na politické doťahovačky RTVS?

Stratégie oslovili v tejto súvislosti aj o stanovisko samotnú RTVS. Dominika Šulková, manažérka marketingu a komunikácie s verejnosťou nám zaslala oficiciálne stanovisko: "RTVS zachováva princípy nezávislosti a nestrannosti a keďže ide o tému spojenú s jej fungovaním nebude komentovať politické vyhlásenia. RTVS si naďalej plní svoje zákonné úlohy a uplatňuje aj mandát daný Radou RTVS na potrebu zmeny financovania. Preto podporuje úsilie ministra kultúry Mareka Maďariča o zmenu financovania verejnoprávnych médií a považuje ju za strategickú a nevyhnutnú pre zachovanie nezávislého fungovania médií verejnej služby. RTVS v budúcnosti vo väzbe na politické rozhodnutie o zmene financovania prispôsobí svoje fungovanie finančným možnostiam a pritom bude naďalej napĺňať podmienku vyrovnaného hospodárenia."

 

Zdroj: TASR, pš

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 16:27